Staay Food Group bouwt grootste commerciële stadskwekerij van Europa

Het gaat om een 900 vierkante meter grote kwekerij in Dronten, die door de verticale opbouw meer dan 3.000 vierkante meter teeltruimte omvat om op grote schaal biologische sla te produceren.

Trefwoorden: #biologische sla, #Philips GrowWise onderzoekscentrum, #Staay Food Group, #stadskwekerij, #teelt

Lees verder

Techniek

( Foto: Staay Food Group )

ENGINEERINGNET.NL - De Staay Food Group wil hiermee een belangrijke stap zetten op het gebied van duurzame en commercieel haalbare voedselvoorziening. In de verticale kwekerij wordt straks op grote schaal sla geteeld zonder gebruik te maken van pesticiden.

Met de komende strengere regels voor restniveaus van pesticiden in sla, die in zakjes of schalen is verpakt, moeten supermarkten sla van een steeds hogere kwaliteit en vrij van gewasbeschermingsmiddelen leveren.

“Het binnen telen van sla voor het segment ‘vers gesneden’ betekent niet alleen het vermijden van alle gewasbeschermingsmiddelen, maar ook een veel lager aantal bacteriën en daardoor een langere houdbaarheidsduur bij de winkeliers. Tegenwoordig wordt de sla verpakt op dezelfde plaats waar deze wordt geteeld. Daardoor besparen we op transport voor distributie naar de winkels,” zegt Rien Panneman, CEO van Staay Food Group.

“Bovendien handhaven we door het vermijden van weersinvloeden een optimale en stabiele productieomgeving die een constante en optimale productkwaliteit garandeert,” aldus Panneman.

De Staay Food Group, Philips Lighting en veredelaar Rijk Zwaan werken samen aan dit project. De laatste drie jaar is grootschalig onderzoek uitgevoerd om de beste combinatie van slavariëteiten en teeltrecepten vast te stellen. Dit om zo de gewaskwaliteit en opbrengst te verbeteren.

Door het juiste teeltrecept gereed te hebben, voorafgaand aan de opening van de nieuwe teeltfaciliteit, kan Staay de investeringen sneller terugverdienen. Voor de kwekerij wordt gebruik gemaakt van Philips GreenPower LED-belichting.

“Onze plant specialisten bij het Philips GrowWise onderzoekscentrum in Eindhoven voeren proeven uit met zaden van een selectie van de meest geschikte slavariëteiten om de beste teeltrecepten vast te stellen en de groei van het gewas te optimaliseren nog voordat de stadskwerij draait,” zegt Udo van Slooten, Managing Director van Philips Lighting Horticulture LED Solutions.

Wim Grootscholten, Marketing en Business Development Manager bij Rijk Zwaan, zegt: “De proeven die we uitvoeren in dit project maken het voor ons mogelijk vast te stellen welke variëteiten optimaal zijn voor teelt in een stadskwekerij en ook welke variëteiten de beste smaak en structuur opleveren."

"Dit helpt ons bij onze voortdurende uitdaging om oplossingen aan te bieden voor de groeiende wereldbevolking," vervolgt Grootscholten. "Wij geloven dat stadskwekerijen steeds belangrijker worden, want voor de toekomst voorzien we meer druk van economie en milieu om fruit en groenten, zoals sla, te telen dichter bij de eindgebruikers.”