FrieslandCampina automatiseert kaasfabriek met AGV’s

FrieslandCampina koos voor het Franse BA Systèmes voor de AGV automatisering van hun kaasfabriek in Gerkesklooster. De implementaties werd onlangs succesvol afgerond.

Trefwoorden: #AGV, #automatisering, #BA Systèmes, #FrieslandCampina, #kaas, #kaasfabriek

Lees verder

Techniek

( Foto: BA Systèmes )

ENGINEERINGNET.NL - Gerkesklooster is een belangrijke fabriek van FrieslandCampina voor de productie van de bekende Gouda-kaas en foliekaas.

Ongeveer twee jaar geleden, na een brand die het magazijn en een deel van de pekel-unit unit volledig verwoestte, besloot het bedrijf tot een investering van meer dan 30 miljoen euro voor de wederopbouw van de fabriek met daarbij een nieuw geautomatiseerd opslag- en rijpingsmagazijn voor de kaas.

Op basis van de positieve ervaringen met een eerder succesvol geïmplementeerd AGV-systeem in hun kaasfabriek in Marum, werd BA Systèmes opnieuw gekozen als partner voor de volledig geautomatiseerde afhandeling van zware 4.500 kg stalen frames met Goudse kaas en 1.500 kg wegende kisten met foliekaas in Gerkesklooster.

Daar transporteert een vloot van 8 zware AGV’s de 4.500 kg frames vanuit de 3-hoge blokstapeling in de rijpingcellen naar de twee kaas behandelingsunits in het gebouw en terug.

Een vloot van 5 kleinere AGV’s transporteert de 1.500 kg kisten met foliekaas, stapelt ze tot 6-hoog in de bufferopslag, of zet de kisten direct in de expeditiehal op de juiste volgorde klaar voor verzending. Terugkomende lege kisten worden door dezelfde AGV’s opgeslagen in drive-in stellingen met 3 niveaus.


ACHTERGROND
Met een jaarlijkse omzet van 11,3 miljard euro is FrieslandCampina een van ‘s werelds grootste zuivelondernemingen en biedt werk aan meer dan 22.000 mensen.

FrieslandCampina produceert en verkoopt zuiveldranken, kindervoeding, kaas en desserts in vele Europese landen, in Azië en in Afrika.