Nieuwe kade in Beerse verduurzaamt transport Wienerberger

Dit weekend opende Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts officieel de nieuwe kade die Wienerberger samen met de Vlaamse Waterweg in Beerse bouwde.

Trefwoorden: #duurzaam transport, #ecologie, #waterwegen, #Wienerberger

Lees verder

Techniek

( Foto: Wienerberger )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: "Vlaanderen telt bijna 1000 kilometer bevaarbare waterwegen. Die watersnelwegen zijn nog niet verzadigd en de binnenvaart is nog steeds in staat om just in time te varen."

De Vlaamse overheid wil bedrijven stimuleren om bij het vervoer van hun goederen zoveel mogelijk te kiezen voor de binnenvaart als transportmiddel. Ondernemingen die de binnenvaart willen integreren in hun logistieke keten, kunnen bij De Vlaamse Waterweg terecht voor informatie over de aanleg van een laad- en losinstallatie.

De aanleg van een kaaimuur kan worden gerealiseerd via een publiek-private samenwerking tussen de waterwegbeheerder en een privépartner. Deze samenwerking houdt in dat De Vlaamse Waterweg 80% van de infrastructuur financiert en de onderneming 20%.

Het bedrijf staat daarnaast ook in voor uitrusting van de kaai en laad en los-installaties. Tegenover die investering staat het engagement van het bedrijf om over een periode van tien jaar een vastgelegde hoeveelheid goederen via de waterweg te transporteren.

In Beerse werd samen met Wienerberger een kaaimuur met een lengte van 150 meter en een kaaiplateau van 30 meter diep gebouwd. De totale kostprijs bedroeg 1.196.000 euro.

Johan Van Der Biest, CEO van Wienerberger België: “Ons engagement gaat gepaard met serieuze investeringen. Vandaag zijn al 8 van de 12 productiesites met de bijhorende kleigroeves bereikbaar via het water. Dankzij deze nieuwe kade kunnen de binnenschepen hier nu veilig en efficiënt laden en lossen. Vanuit Beerse worden transporten georganiseerd naar werven in onder andere Vilvoorde en Leuven, en naar een aantal verdelers van bouwmaterialen die bewust kiezen voor deze alternatieve route.”

Een kleine rekensom wijst uit dat transport over het water van grond, grondstoffen en producten in 2017 in totaal 25.000 vrachtwagens van onze wegen houdt. Vrachtwagens die niet alleen heen maar ook weer moeten rijden dus in totaal 50.000 vrachtbewegingen.