Europese papierindustrie vermindert CO2-emissies met 80%

44 miljard euro extra investeringen -40% bovenop het huidige investeringspeil- zullen de papierindustrie in Europa tot een koolstofarme bio-economie omvormen tegen 2050.

Trefwoorden: #CEPI, #CO2-emissies, #CO2-uitstoot, #Europa, #papierindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: CEPI )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese papierindustrie hield zijn strategische roadmap van 2011 tegen het licht. In de herziene versie van haar ‘2050 Roadmap’ detailleert ze hoe en met welke middelen de koolstofuitstoot met 80% naar beneden te halen terwijl tegelijk de helft meer meerwaarde wordt gecreëerd.

De Confederatie van de Europese Papier Industrie (CEPI) lanceerde in 2011 zijn eerste roadmap voor een koolstofarme papierindustrie. De industrie herbevestigt haar visie dat ‘decarboniseren’ compatibel is met ‘groei’. Ze roept op om beleid, onderzoek en financieringsmogelijkheden beter op elkaar af te stemmen in Europa om investeringen aan te wakkeren.

“De papierindustrie investeerde sinds onze eerste Roadmap in 2011 zo’n 15 miljard euro in Europa. Er moet meer gebeuren om de industriële transformatie in Europa het volgende decennium nog te versnellen”, stelde Sylvain Lhôte, CEPI’s Algemeen Directeur.

Het pad naar minder CO2-uitstoot loopt via energie-efficiëntiemaatregelen tot het uitrollen van doorbraaktechnologieën: een geschatte investering van 24 miljard euro tegen 2050. Een bijkomende 20 miljard euro is nodig om de productie van nieuwe koolstofarme biogebaseerde producten te ondersteunen.

“De Europese Commissie heeft terecht de focus opnieuw op investeren gelegd”, voegde Sylvain Lhôte er aan toe. “Maar het mist een engagement op lange termijn om investeringen in de maakindustrie terug naar Europa te lokken. Het is nu om doen. Het beleidskader voor het volgende decennium krijgt nu en de komende drie jaar vorm.”