Air-Cobot actief in de ‘Hangaar van de toekomst’

De Franse Air-Cobot, een inspectierobot voor vliegtuigen, is één van meerdere automatiseringsprojecten die deel uitmaken van het ‘Hangaar van de toekomst’, een researchproject van Airbus Group.

Trefwoorden: #2MoRO Solutions, #Air-Cobot, #Airbus Group Innovations, #Aircam, #Akka Technologies, #Armines/Institut Clément Ader en LAAS-CNRS, #drone, #inspectie, #luchtvaart, #M3 Systems, #maintenance, #onderhoud, #robot, #Sterela

Lees verder

maint_art

( Foto: Airbus )

ENGINEERINGNET.BE - Airbus Group lanceerde het onderzoeksproject in oktober 2016 in Singapore om vliegtuigen sneller en slimmer weer in de lucht te krijgen.

De regering van Singapore nam Airbus Group onder de arm om te voorkomen dat onderhoudsopdrachten aan vliegtuigen naar goedkopere buurlanden -als Indonesië, Thailand en de Filipijnen zouden verdwijnen.

De ‘hangaar van de toekomst’ test allerlei nieuwe technologieën uit om de productiviteit op te trekken. Wanneer een vliegtuig de hangaar binnengerold wordt, maken camera’s een eerste diagnose op. De Air-Cobot en de Aircam zetten die data scherper.

Air-Cobot is een mobiele cobot die een vliegtuig van op de grond inspecteert. Het toestel -dat dag en nacht en in alle weer aan de slag kan- moet eventuele schade kunnen vaststellen en helpen uitmaken of niet-eerder geplande herstel- of onderhoudswerkzaamheden nodig zijn.

De Air-Cobot kan gekoppeld worden aan een vliegende drone die tegelijkertijd de bovenzijde van het vliegtuig inspecteert, zoals de Aircam inspectiedrone van Airbus die eveneens opgenomen is in het ‘Hangaar van de toekomst’-project. Een typische inspectie die zo’n twee uren vergt, kan dan teruggebracht worden tot 15 minuten.

De Air-Cobot moet zo’n 70% van de voorgeschreven visuele inspecties voor zijn rekening kunnen nemen. Het toestel werkt samen met het grondpersoneel en de piloten via een pad-interface.

De cobot haalt op zijn vier gemotoriseerde wielen tot twee meter per seconde (7,2 km/u) en zijn lithiumbatterijen trekken het acht uren. De inspecties gebeuren met een zoom camera en 3D-scanner. De sturing gebruikt meerdere camera’s, lasers en een GPS.

De kostprijs van de Air-Cobot, die zowel voor de burgerluchtvaart als bij militaire toepassingen ingezet kan worden, werd in 2015 nog tussen 100 000 en 200 000 euro ingeschat.


ACHTERGROND
Air-Cobot -Aircraft enhanced Inspection by smaRt & Collaborative rOBOT- is een Frans O&O-project dat Akka Technologies, dat ook in België een vestiging heeft, coördineert.

Andere partners zijn Airbus Group Innovations, Sterela, M3 Systems, 2MoRO Solutions, Armines/Institut Clément Ader en LAAS-CNRS. Eerder deze maand werd het project voorgesteld op de derde International Conference on Mechatronics and Robotics Engineering in Parijs.

Een demotoestel was vorig jaar te zien bij Airbus op de Singapore Airshow en het jaar voordien op le Bourget.