Vreemde pulsar veroorzaakt ultra-lumineuze röntgenbron

Astronomen, waaronder Paolo Esposito van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde (UvA), hebben ontdekt dat een vreemd soort pulsar een ultra-lumineuze röntgenbron heeft gecreëerd.

Trefwoorden: #astronomen, #astronomie, #Paolo Esposito, #pulsar, #röntgen, #sterrenkundige, #ultra-lumineuze röntgenbronnen, #Universiteit van Amsterdam, #UvA

Lees verder

research

( Foto: © ESA/XMM-Newton; NASA/Chandra and SDSS )

ENGINEERINGNET.NL - De ultra-lumineuze röntgenbron (ULX) in het sterrenstelsel NGC5907 is zelfs voor een ULX bijzonder helder en blijkt veroorzaakt te zijn door een vreemd soort pulsar.

Ultra-lumineuze röntgenbronnen in nabije sterrenstelsels schijnen feller dan de röntgenbronnen in ons eigen sterrenstelsel. Dit suggereert dat de oorzaak een extreem krachtig fenomeen is.

Tot nu toe werd er van uitgegaan dat zwarte gaten hierbij een rol spelen. Onder normale omstandigheden zou een accretiserende pulsar niet zoveel licht geven als een zwart gat.

Door in hun model een sterk magnetisch veld met meerdere polen op te nemen, hebben de wetenschappers, toch een verklaring kunnen vinden voor de extreme helderheid van het object.

Deze nieuwe verklaring voor de helderheid van de ULX in NGC5907 suggereert dat ook andere ULX-en door neutronensterren worden veroorzaakt.


De onderzoekers hebben deze ontdekking beschreven in een artikel in Science dat op 24 februari is verschenen.