SAS boort naar water op de maan

Space Applications Services (SAS) uit Zaventem leidt en coördineert het zopas opgestarte LUVMI (LUnar Volatile Mobile Instrumentation) project dat moet aantonen of er water op de maan is.

Trefwoorden: #Dynamic Imaging Analytics, #lunar rover, #LUVMI (LUnar Volatile Mobile Instrumentation), #maan, #OHB Systems, #robot, #Space Applications Services (SAS), #The Open University, #TU München, #water

Lees verder

research

( Foto: SAS )

ENGINEERINGNET.BE - LUVMI wordt ontworpen voor missies op de zuidpool van de maan. Infraroodwaarnemingen tonen dat de temperatuur in sommige kraters er nooit hoger komt dan 100 K of -173.15°C.

Dat is zo koud dat er, ondanks de luchtledigheid, ijswater te vinden kan zijn. Zo’n plekken worden ‘koudevallen’ of ‘cold traps’ genoemd. Ze kunnen vluchtige elementen en gassen als H, HO, H2, H2O, CH4, CO2, SO2… ‘vangen’ na meteorietinslagen, bijvoorbeeld.

De LUVMI is een lichtgewicht mobiel platform -een zogenaamde ‘rover’ met een actieradius van enkele kilometers- die een lading met instrumenten meedraagt. Het ene instrument kan ter plekke stalen nemen door zich in het regoliet (het losse maangesteente) te wringen en daar op te warmen zodat vluchtige stoffen vrijkomen.

Die gassen worden gecapteerd en naar een mini-massaspectrometer gevoerd die nauwelijks 500 gram weegt maar wel de hoeveelheid en samenstelling van de meeste vluchtige stoffen kan meten.

In het LUVMI-consortium werken ook mee: de TU van München (Duitsland), The Open University (VK), Dynamic Imaging Analytics (VK) en OHB Systems (Duitsland). Het project, dat de EU met 1.503.568 euro financiert via de EC H2020 COMPET-5-2016 call voor “Scientific Instrumentation”, zal twee jaar duren.

De wetenschappelijk instrumenten (TUMünchen staat in voor de staalnemer en The Open University voor de massaspectrometer) zullen ontwikkeld en gevalideerd worden tot TRL 6 -Technology Readiness Level.

LUVMI zou tegen 2020 klaar moeten zijn om de ruimte in te gaan op een ESA -missie.