’Harttransplantatie’ deeltjesversneller op CERN

Het binnenste gedeelte van de door Belgen gebruikte detector in de deeltjesversneller op CERN wordt deze week vervangen. het evenement kon live via Facebook gevolgd worden.

Trefwoorden: #CERN, #Compact Muon Solenoid, #deeltjesversneller, #Facebook, #Francois Englert, #Higgs, #Robert Brout, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

research

( Foto: © CERN )

ENGINEERINGNET.BE - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en andere Vlaamse wetenschapsinstellingen hebben enkele leidende rollen in het zogenaamde Compact Muon Solenoid (CMS) experiment op CERN, inclusief VUB-prof Jorgen D’Hondt die voorzitter is van het ‘parlement’ van de experimentele collaboratie.

Het is momenteel druk op het CMS experiment. In februari waren er meer dan 15.000 gasten. CERN probeert zoveel mogelijk bezoekers toe te laten om de apparatuur in het echt te laten bekijken. Het is opengesteld, omdat er nieuwe detectieonderdelen worden geïnstalleerd en dat een uiterst imposant gezicht is.

De oude detector was aan vervanging toe. Deze pixeldetector is de binnenste detector van de deeltjesversneller die vanaf enkele centimeter de botsingen van de deeltjes waarneemt.

De oude zou binnenkort minder goed gaan werken, omdat die deeltjes ook de detector zelf beschadigen. Zo'n groot onderhoud wordt jaren van tevoren al gepland en is een normaal onderdeel van de levenscyclus van deeltjesdetectoren.

De nieuwe detector heeft een hogere resolutie. Qua technologie is deze vergelijkbaar met een digitale camera. Het geavanceerde toestel heeft 80 miljoen pixels, net zoals een 80 MegaPixel digitale camera.

Wanneer de versneller in mei 2017 weer start zal die 40 miljoen keer per seconde een foto nemen. Met de nieuwe detector zal de data ook efficiënter kunnen worden opgenomen.

Met de nieuwe detector kan het Compact Muon Solenoid experiment de precieze eigenschappen van deeltjes meten, zoals bijvoorbeeld het Higgs boson dat in 2012 werd ontdekt.

Dit deeltje werd door de Belgen Francois Englert en Robert Brout voorspeld en leverde hun de Nobelprijs op.