Rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen vanaf 2020

Tegen 2020 worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Nu is dit alleen zo voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert.

Trefwoorden: #alarm, #CO2, #nieuwbouw, #renovatie, #rookmelder, #wetgeving

Lees verder

ENGINEERINGNET.BE - De maatregel is een initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Jelle Engelbosch (N-VA). Na goedkeuring in de bevoegde parlementscommissie is dit voorstel van decreet nu ook goedgekeurd in de plenaire vergadering. Daardoor moet elke woning zo’n rookmelder hebben en wordt meteen ook de complexiteit van de huidige wetgeving weggewerkt.

"Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Slechts in 43% van de woningen is er minstens één rookmelder geplaatst. Dat moet veranderen,” zegt Engelbosch.

Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting. Engelbosch vond het niet logisch dat in Vlaanderen een verplichting bestaat voor huurwoningen en nieuwbouw, maar niet voor de andere 60% van ons woonpatrimonium.


ACHTERGROND
In Noorwegen is er een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de algemene verplichting van rookmelders in 199. Vorig jaar zijn Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen.