Succesvolle lancering van satelliet Sentinel-2B

De door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkelde satelliet Sentinel-2B is vannacht met succes naar de ruimte gebracht.

Trefwoorden: #astronomie, #ESA, #Europese ruimtevaartorganisatie, #lancering, #ruimtevaart, #satelliet, #Sentinel-2B

Lees verder

Techniek

( Foto: © ESA - Stephane Corvaja, 2017 )

ENGINEERINGNET - De 1,1 ton wegende satelliet werd gelanceerd vanaf de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou. De satelliet werd in een baan om de aarde gebracht door een Vega-raket.

De Vega-raket begon om 02.49 uur (Nederlandse tijd) aan zijn reis naar de ruimte. 1,55 minuten na liftoff werd de eerste trap van de raket volgens plan afgestoten. De tweede en derde trap werden 3,39 en 6,32 minuten na de start van de lancering afgeworpen. Na nog twee korte ontbrandingen bracht Vega's bovenste trap Sentinel-2B naar zijn bestemming.

De satelliet werd 57 minuten en 57 seconden na de start van de lancering losgekoppeld van de raket. Vervolgens werd er een link gelegd met de grond, waarna Sentinels systemen opgestart konden worden.

De komende drie dagen zijn technici op aarde druk bezig met het kalibreren van instrumenten aan boord van de satelliet. Sentinel-2B zal naar verwachting over drie tot vier maanden volledig operationeel zijn.

Binnen de Sentinel-2-missie worden twee identieke satellieten gebruikt om de aarde in de gaten te houden en hoge resolutiebeelden van onze planeet te maken. Deze beelden, die van ongekende scherpte zijn, kunnen onder andere bossen monitoren, vervuiling in meren opsporen en rampgebieden in kaart te brengen.

De eerste satelliet van het Sentinel-2-duo werd op 23 juni 2015 gelanceerd. De twee 'broertjes' zweven in dezelfde baan om de aarde, maar bevinden zich ten opzichte van elkaar continu aan de andere kant van de aarde.

Het tweetal zal samen iedere vijf dagen alle landmassa's tussen de breedtegraden 56°S en 84°N in kaart brengen. Dat doen ze ieder met een innovatieve multi-spectrale hoge resolutiecamera met 13 spectrale banden. Deze camera's moeten een nieuwe kijk bieden op de aarde.

Sentinel-2 is één van de zes reeksen Sentinel-satellieten die samen het Europese Copernicus programma vormen. Samen moeten ze nieuwe informatie verzamelen over de landmassa's, oceanen en de atmosfeer van de aarde.