Bert Meijer krijgt Japans belangrijkste prijs voor chemie wetenschappers

Het onderzoek van Meijer focust op het ontwerp, de synthese, karakterisatie en mogelijke toepassingen van nieuwe supramoleculaire systemen, met bijzondere eigenschappen en functies.

Trefwoorden: #Bert Meijer, #chemie, #Japan, #Organische Chemie, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #wetenschappers

Lees verder

HR

( Foto: TU Eindhoven - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Bert Meijer, hoogleraar Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven, krijgt dit jaar Japans belangrijkste bekroning voor wetenschappers in de chemie: de Nagoya Gold Medal of Organic Chemistry.

Meijer voegt zich daarmee in een rijtje van 22 illustere voorgangers, waaronder meerdere winnaars van Nobelprijzen, Franklin Medals en Wolfprijzen. De prijs wordt op 22 december dit jaar uitgereikt tijdens de Noyori Conference van Nagoya University in Japan.

Hij zal dan ook een lezing geven over zijn onderzoek, met daarin aandacht voor de filosofie erachter, om jonge chemici en studenten aan te moedigen.

Behalve de Japanse prijs krijgt Bert Meijer dit jaar ook een prijs in België. Op 31 maart krijgt hij van de universiteit in Mons een eredoctoraat voor zijn werk op gebied van supramoleculaire materialen en systemen.

Het onderzoek van Meijer focust op het ontwerp, de synthese, karakterisatie en mogelijke toepassingen van nieuwe supramoleculaire systemen, met bijzondere eigenschappen en functies.

Hij werkt vanuit principes uit de synthetische en de organische chemie om oplossingen te vinden voor kwesties in de materiaalkunde en life sciences. Meijer kijkt daarbij naar de zelfassemblage en zelforganisatie van moleculaire architecturen richting functionele supramoleculaire systemen.

Meijer is de oprichter van het Eindhovense Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS). Hij won al meerdere hoog aangeschreven prijzen, waaronder de Spinozapremie in 2001, de ACS Award for Polymer Chemistry in 2006, de AkzoNobel Science Award 2010, de International Award van de Society of Polymer Science Japan in 2011, de Cope Scholar Award van de ACS in 2012, en de Prelog Medal van ETH Zürich in 2014.

In 2014 werd hij door de KNAW ook benoemd als Akademiehoogleraar, wat bedoeld is als een oeuvreprijs. Verder is Meijer trekker van het Zwaartekracht-programma Functionele Moleculaire Systemen, dat eind 2012 27 miljoen euro subsidie kreeg toegewezen.