Stadion KRC Genk zet eerste stap om CO2-neutraal te worden

EDF Luminus en KRC Genk stelden in 2016 een actieplan in 4 fases op om werken uit te voeren aan het stadion met als objectief om tegen 2020 CO2-neutraal te zijn. De eerste fase is afgerond.

Trefwoorden: #CO2-neutraal, #CO2-uitstoot, #condenserende verwarmingsketel, #EDF Luminus, #KRC Genk, #veldverwarming, #voetbalstadion

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens fase 1 werden twee atmosferische gasketels voor de veldverwarming, het spelershome, de fitnessruimte en kantoren vervangen door twee condenserende ketels van de nieuwste generatie. Deze nieuwe ketels verbruiken de helft minder dan de oude ketels.

Daarnaast werd ook de verwarming geautomatiseerd en werden circulatiepompen vervangen door intelligente types. De verwarming kan nu op voorhand geprogrammeerd worden rekening houdend met de kalender van wedstrijden, openingsuren van het restaurant, evenementen, enz.

Ook is de temperatuur voortaan flexibel instelbaar per ruimte. De circulatiepompen moeten nu niet meer 24/7 draaien, maar draaien slechts nog 25% van de tijd, enkel en alleen wanneer dit nodig is.

Bij aanvang van de werken bedroeg de CO2-uitstoot van de Luminus Arena 1.100 ton. Dankzij de werken uitgevoerd in fase 1 en de omschakeling naar een groenestroomcontract zal in 2017 maar liefst 460 ton CO2-uitstoot bespaard worden, oftewel een kleine 42% van het totaal.

Tijdens de volgende fases worden op intelligente wijze de nullastverliezen aangepakt, koeling en verwarming worden via sensoren gekoppeld met het gebouwbeheersysteem en alle energiestromen worden via een systeem van energiemonitoring- en bewaking continu opgevolgd.

Verder zullen 400 zonnepanelen op het dak worden geplaatst, laadpalen voor elektrische wagens geĆÆnstalleerd en nog veel meer. Fase 2 start in april van dit jaar.