Ondernemers bouwen nieuw R&D-lab van 20.000 m²

Op de Brightlands Campus Greenport Venlo wordt naar verwachting dit jaar een nieuw tuinbouwresearch & development-lab van twee hectare gebouwd.

Trefwoorden: #Blue Engineering en Bluehub, #Botany, #Brightland Campus, #Provincie Limburg, #tuinbouwresearch & development-lab

Lees verder

research

( Foto: Provincie Limburg )

ENGINEERINGNET.NL - Dit is een initiatief van de drie Noord-Limburgse ondernemingen Botany, Blue Engineering en Bluehub en de Provincie Limburg.

De totale beoogde investering bedraagt 18,5 miljoen euro. Na een voorstudie zijn onlangs de feitelijke voorbereidingen gestart. Definitieve besluitvorming wordt over enige maanden verwacht.

Het R&D-laboratorium wordt onderdeel van een nieuw te ontwikkelen business ecosysteem waar multinationals, mkb’ers en start-ups gezamenlijk en in wisselende samenstellingen werken aan businesscase gedreven innovaties op de cross-over tussen agrofood en hightech (agrotech).

Binnen dit ecosysteem worden actief community activiteiten gestart gericht op kennisdeling, open innovatie en het genereren van business cases in agrotech.

Nog dit jaar wordt er een kas gebouwd met geprinte zonnecellen in het glas. Daardoor wordt de kas energieneutraal. De kassen komen zowel op de begane grond als op het dak van de nieuwbouw.

Verder komen er hallen voor technisch onderzoek en experimenten, evenals werkplekken voor instructies en bijeenkomsten. Het gebouw komt op een steenworp afstand van de Innovatoren, het beeldbepalend gebouw van de campus pal naast de snelweg A73 in Venlo.


ACHTERGROND
De drie MKB ondernemingen, Botany, Blue Engineering en Bluehub, bundelen hun krachten om het R&D-lab en ecosysteem te realiseren.

Botany is een privaat onderzoeksinstituut in de professionele tuinbouw uit Meterik. Eigenaren Geert Jeucken en Peter Korsten zijn eveneens initiatiefnemers achter het reeds op Brightlands Campus Greenport Venlo gevestigde expertisecentrum voor cityfarming: Brightbox.

Daarnaast zijn de ondernemers Jeroen Rondeel, directeur van engineeringsbureau Blue Engineering en Bart Verlegh, directeur van het Venlose business development en innovatiebureau Bluehub, mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het ecosysteem. Zij zijn tevens initiatiefnemers van start-up en innovatiecentrum Blue Innovation Center uit Venlo.

De Provincie Limburg is partner in deze ontwikkeling, die de voor Brightlands Campus Greenport Venlo een stroomversnelling kan betekenen.

Op de foto (vlnr.):
Jeroen Rondeel (Blue Engineering), gedeputeerde Twan Beurskens, gedeputeerde Hubert Mackus, Peter Korsten (Botany), Harm Waterborg (Provincie Limburg) en Bart Verlegh (Bluehub).