Vlaanderen in Europese top bij European Research Council

Dit jaar viert de European Research Council (ERC), het vlaggenschip van het Europese kaderprogramma Horizon2020, zijn tiende verjaardag. Een organisatie van FWO, F.R.S.-FNRS en Belspo.

Trefwoorden: #ERC, #ERC Grant, #FWO, #Horizon2020, #onderzoeksprogramma, #research, #studiebeurzen

Lees verder

ENGINEERINGNET.BE - Binnen-en buitenlandse experts bevestigen dat Vlaanderen, dankzij de excellentie van haar onderzoekers, het zeer goed doet in het binnenhalen van de felbegeerde ERC Grants.

Op 10 jaar tijd werden 170 beurzen voor een bedrag van bijna 300 miljoen euro binnen gehaald door onderzoekers werkzaam aan Vlaamse universiteiten of onderzoeksinstellingen.

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) profileerde zich van bij aanvang als voortrekker van deze Europese samenwerking. Het FWO stimuleerde haar onderzoekers om actief hun kans te wagen tot het verkrijgen van deze prestigieuze Europese financiering, met grote beurstoelagen van 1,5 tot 2,5 miljoen euro over 5 jaar.

Dankzij de hoge inzet en excellentie van de Vlaamse onderzoekers werden er op 10 jaar tijd 170 beurzen (telkens voor een periode van 5 jaar) toegekend. Hiervan:

  • 96 Starting Grants, voor jonge wetenschappers (minder dan 7 jaar na hun doctoraat), goed voor max. 1,5 miljoen per beurs.
  • 36 Consolidator Grants voor gevorderde wetenschappers (tussen 7 en 12 jaar na hun doctoraat), goed voor max. 2 miljoen per beurs.
  • 38 Advanced Grants voor topwetenschappers in hun domein, goed voor max. 2,5 miljoen per beurs.

Met deze sterke cijfers, goed voor 300 miljoen onderzoeksbudget, doet Vlaanderen het uitstekend op de eengemaakte wetenschapsmarkt van het ERC. Vergeleken naar inwonersaantal, scoort Vlaanderen (26 beurzen/miljoen inwoners) heel wat hoger dan grote landen zoals Frankrijk (6 beurzen/miljoen inwoners) of vergelijkbare landen als Finland (14 beurzen/miljoen inwoners).

Ook als we het aantal beurzen vergelijken met het BBP of met de deelname van O&O personeel, bevinden we ons met onze wetenschappers in het Europese koppeloton.

In totaal heeft het ERC op 10 jaar tijd aan 7.000 wetenschappers dergelijke beurzen toegekend, wat resulteerde in 100.000 wetenschappelijke artikels, 70.000 ontdekkingen of doorbraken, 800 patentaanvragen en 75 bedrijfsspin-offs.