Europese subsidie voor slimme industriële robots

Onderzoekers van de TU Delft krijgen een Europese subsidie van 7,6 miljoen euro voor het ontwikkelen van open-source robot-software.

Trefwoorden: #Europese subsidie, #Horizon2020, #open-source, #robot, #ROS-Industrial quality-assured robot software components, #ROSIN, #slimme industriële robots, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: ROSIN-project )

ENGINEERINGNET.NL - Hierdoor komen slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven. De helft van het budget is namelijk beschikbaar voor (industriële) partijen die mee willen ontwikkelen aan toepassingen.

Het nieuwe project heet ROSIN, wat staat voor ROS-Industrial quality-assured robot software components. Het wordt gesubsidieerd door het Europese Horizon2020-programma en gecoördineerd door de TU Delft.

De Europese subsidie ondersteunt het wereldwijde open-source project ‘ROS’, ofwel ‘Robot Operating System’. Dit gaat onder meer over software om robots te laten kijken, 3D-beelden te laten begrijpen en zelf te verzinnen hoe ze snel en veilig kunnen bewegen.

De geavanceerde wetenschappelijke algoritmes komen via de internationale ROS-gemeenschap gratis ter beschikking voor iedereen. De subgroep ‘ROS-Industrial’ maakt de software vervolgens geschikt voor betrouwbaar gebruik in de industrie.

Onderzoeker Gijs van der Hoorn van de TU Delft: ‘De helft van het ROSIN-projectbudget is gereserveerd voor derden. Elke groep van Europese partijen - zowel bedrijven als instellingen - kan zich melden met een goed idee voor een ‘Focused Technical Project’ of een nieuwe onderwijsactiviteit voor ROS-Industrial.’

‘Drie bedrijven willen bijvoorbeeld een ROS-softwarecomponent voor automatisch polijsten. Samen met een partij die deze software kan maken, dienen zij vervolgens een aanvraag in bij ROSIN, waarmee 33% van de kosten gesubsidieerd kan worden.'

'Overigens is de ‘call for proposals’ breder dan softwarecomponenten: ook standaardisatie-initiatieven, voorbeeldapplicaties en security en safety audits kunnen in aanmerking komen.’

Naast penvoerder TU Delft zijn de andere projectpartners: het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineerung and Automation IPA en Fachhochschule Aachen in Duitsland, IT University Copenhagen, robotbedrijf ABB in Zweden en onderzoeksinstituut Tecnalia in Spanje.

De partners zullen werken aan verdere kwaliteitsverbetering van de software, aan het opleiden van studenten en werknemers uit de industrie, en aan het verder vergroten van de gebruikersgroep van de ROS-software.

Tijdens RoboBusiness Europe op 19-21 april in Den Haag zijn vele toepassingen van ROS Industrial te zien.