Gezondheidszorg wordt machinebouw van de toekomst

Op weg naar de voorbije TMTS-gereedschappenbeurs in Taiwan bezocht onze redacteur Luc De Smet een start-up in Taipei, die jonge dokters tot innovatieve ondernemers kietelt.

Trefwoorden: #H. Spectrum, #machinebouw, #medische technologie, #Scott Li, #startup, #Taiwan

Lees verder

Magazine

ENGINEERINGNET - «Medische technologie zal de machinebouw van de toekomst worden», is de mening en ambitie van Scott Li van H. Spectrum, de eerste medische accelerator in Azië.

In Taiwan kneedt H.Spectrum medische studenten, jonge dokters en chirurgen om tot ondernemers. «Wij proberen jonge dokters te leren hoe ze een start-up in de gezondheidszorg kunnen opzetten», zegt Scott Li (foto), hoofd van H.Spectrum in Taipei.

Hij brengt ze de mindset en de skills bij om het ook eens ‘anders’ te doen. «Als dokter kan je maar zoveel patiënten per dag aan. Als ondernemer kan je met een succesvol innovatief product wellicht een veel grotere maatschappelijke impact hebben».

«In de globale wereld wordt gezondheidszorg de machinebouw van de toekomst», voorspelt Li. Zijn bedrijf treedt op als een eerste medische accelerator in Azië om al in een heel vroege fase investeringen aan te trekken voor medische start-ups.

«We willen een heel ecosysteem opzetten rond dokters-ondernemers». Scott Li meent dat Taiwan, dat bouwt op KMO’s, daarvoor een geschiktere omgeving is dan Japan of Korea waar mega-bedrijven de economie beheersen.

Dat Taiwan een KMO-land is, trekt meteen parallellen met het Belgische bedrijvenlandschap. «De kans voor starters is hier groter. Bovendien is Taiwan een goede springplank naar China». Zoals dat ook geldt voor België als logistieke draaischijf naar het Europese continent. Met dit initiatief schat Li de kans hoog in dat Taiwan over vijf à tien jaar aan de absolute top staat in de medische wereld.

Opleiden tot ondernemer
In 2015 registreerde H.Spectrum 400 applicaties van geïnteresseerden. Daaruit selecteerde het 90 mensen voor een gratis training van zes maanden rond 25 verschillende topics. Zowat 70% van die trainees - de meerderheid is 25 à 35 jaar - werkt overdag en volgt de training ’s avonds of in het weekend.

Na zes maanden beslissen ze of ze full-time voor hun start-up gaan. Uit de eerste lichting kwamen alvast drie à vier start-ups waarin de organisatoren zelf ook interesse hebben en waarvoor ze mee risicokapitaal vinden. «Dat is een goede succesgraad».

Eén van die startups programmeert artificiële intelligentietoepassingen die dokters assisteren bij het stellen van een diagnose. Een tweede start-up ontwikkelt een toestel dat astma bij kinderen monitort en aanvallen voorspelt. Een derde komt met een nieuw design voor neussondes.

De vierde ontwikkelde slimme krukken. Sensoren detecteren hoe de gebruiker met de krukken wandelt. Aan de hand van die data kunnen diens bewegingen naderhand bijgestuurd worden.

Kennis kan je aanleren maar een attitude meegeven is toch nog anders. Naast de curriculae -die je op internet kunt zetten- is er de dynamiek tijdens dergelijk groepsgebeuren. In zo’n community spelen ook andere factoren mee, zoals ‘peer pressure’.

«Wij hoeven niet snel geld te verdienen», zegt Scott Li. «We moeten wel ondernemers vinden. Onderweg kunnen we een oogopener zijn en een mindset aanbrengen».

Delen van biomedische data
Eind 2015 ging H.Spectrum van start. Het maakt deel uit van de Yonglin Healthcare Foundation, dat zelf tot de Healthcare Business Group behoort van Foxconn, wellicht de grootste elektronica-toeleverancier ter wereld.

In augustus organiseerde de accelerator een eerste internationaal biomedisch forum voor starters in de gezondheidszorg. Er kwamen 40 medische startups en 1.100 belangstellenden op af. Het Koreaanse NAMU won er de ‘startup award’ wedstrijd met zijn draagbare ‘Alex’, een toepassing die rugpijn bestrijdt die een gevolg is van een slechte lichaamshouding.

In september mikt de tweede editie van de TRANS Conference op 2.000 aanwezigen en krijgen startups de kans om in Taipei te pitchen.


(foto's: LDS, Siemens)