Kunststofverwerkers focussen op circulaire economie

De Belgische kunststofverwerkende industrie, die meer dan 21.000 jobs vertegenwoordigt, is een Europese koploper inzake circulaire economie.

Trefwoorden: #circulaire economie, #duurzaamheid, #Federplast.be, #jobs, #kunsstofverwerking, #kunststof, #recyclage

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Die focus op duurzaamheid uit zich in permanente investeringen in product- en procesinnovaties en de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.

Om de concurrentiekracht van de sector te verzekeren, is er nood aan gelijke spelregels voor geïmporteerde kunststoffen, maatregelen die innovatie stimuleren en kwaliteitsvol onderwijs dat voluit inzet op de technische vorming van hoopopgeleide jongeren.

Tijdens hun algemene vergadering blikten de Belgische kunststofverwerkers vandaag met optimisme terug op 2016. De sector realiseerde een omzet van 7,9 miljard euro, een stijging van 1,8% ten opzichte van 2015. De tewerkstelling is met 0,5% gestegen tot meer dan 21.000 werknemers.

De export bereikte een nieuwe recordhoogte van 7 miljard euro volgens cijfers van de Nationale Bank. De kunststofverwerkende industrie blijft daardoor een van de grootste positieve bijdragers aan de Belgische handelsbalans en dus aan de Belgische welvaart.

Jean-Pierre De Kesel, voorzitter van Federplast.be: “De kunststofverwerkers onderschrijven daarbij de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.”

De kunststofverwerkende industrie in België moet opboksen tegen bikkelharde concurrentie van over de hele wereld. En de export mag dan wel stijgen, de Belg koopt ook steeds vaker geïmporteerde kunststoffen. Om de veiligheid van de consument te garanderen en een circulaire economie mogelijk te maken, is het uiterst belangrijk dat die ingevoerde kunststoffen aan dezelfde strikte kwaliteitsgaranties voldoen als de kunststofproducten die in België worden gemaakt.

Petri Ven, Secretaris-generaal van Federplast.be: “Europa legt haar lidstaten op om tegen 2025 55% van hun kunststoffen te recycleren. Ze hanteert daarvoor strenge kwaliteitseisen die van kunststofverwerkende bedrijven heel wat investeringen vragen. Maar om zo’n circulaire economie daadwerkelijk te realiseren, is het essentieel dat ook geïmporteerde kunststoffen van buiten de Europese Unie geschikt zijn om in dergelijke kringloopeconomie gerecycleerd te worden. In het belang van een duurzame samenleving is er dus nood aan gelijke spelregels.”

Verder heeft de sector nood aan hoogopgeleide jongeren die zin hebben om in de sector aan de slag te gaan. Met initiatieven als PlasticLab in Vlaanderen en Plastimobile in Wallonië en Brussel sensibiliseren de Belgische kunststofverwerkers jongeren om actief deel uit te maken van deze circulaire economie en te kiezen voor een job van de toekomst.

In Wallonië alleen al leerde Plastimobile 13.000 jongeren om verantwoord om te springen met kunststoffen. Zo worden ze beter gesorteerd en ontstaat er minder zwerfvuil.