NAM innoveert met zelfvoorzienend boorplatform in Noordzee

NAM heeft in Schiedam een nieuw en innovatief platform gebouwd voor gaswinning op zee. Het compacte platform op één pijler wekt zijn energie zelf op om gaswinning mogelijk te maken.

Trefwoorden: #energie, #gaswinning, #monotower, #nam, #Schotman, #Tullow, #Wintershall

Lees verder

Techniek

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.NL - Het nieuwe platform, dat met L13 FI wordt aangeduid, zal ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder in de Noordzee geplaatst worden. Met de monotower kan aardgas uit drie nieuwe putten worden gewonnen. Via windturbines en zonnepanelen wekt het platform zelf al zijn energie op.

NAM-directeur Gerald Schotman in dat verband: "Het is belangrijk te innoveren bij de gaswinning op zee. Wij verduurzamen op dit moment onze platformen met duurzame technieken, vereenvoudigen onze installaties en beperken daarmee de emissies en de kosten."

Voor het boren van de nieuwe putten en de aanleg van een nieuwe leiding zal naar verwachting ongeveer anderhalf jaar tijd nodig zijn. De monotower kan het eerste aardgas al eind 2018 produceren. Er wordt dan circa 1.500.000m3 aardgas per dag geproduceerd. Dit is gelijk aan de energieproductie van 175 windmolens van 8 megawatt.

Om Nederland van voldoende energie te voorzien worden er momenteel nieuwe gasvelden op zee ontwikkeld. In de zogeheten Joint Development Area - met 14 platforms en een jaarproductie van 1.5 miljard m3 - werken NAM, EBN, Tullow, Wintershall en Oranje-Nassau nauw samen. De monotower is dan ook een gezamenlijke investering.


(BB)

ACHTERGROND
Het platform werd door HSM in Schiedam gebouwd. IV Oil & Gas uit Papendrecht voerde de engineering uit. Het transport en het duikwerk wordt uitgevoerd door de bedrijven Scaldis en Boskalis. Andere betrokken bedrijven zijn Frames, Orga en TSS4U.