Th!nk E engageert zich in Vlaamse Energiecluster - interview

Leen Peeters omschrijft haar studiebureau in het energiedomein, Th!nk E, als ‘atypisch’: "Wij proberen oplossingen uit in de praktijk en kijken hoe ze waarde krijgen in een groter geheel."

Trefwoorden: #Energiecluster, #Leen Peeters, #Smart Grids Flanders, #Th!nk E

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Geen wonder dat Th!nk E zich engageert in de Vlaamse Energiecluster. Leen Peeters: “Vlaamse bedrijven hebben al langer de ambitie om samen te werken. Nu is er eindelijk een structuur die dat faciliteert.

Smart Grids Flanders (SGF): Wat doet Th!nk E zoal?
Leen Peeters: "Wij zijn een atypisch studiebureau. We bedenken energieconcepten en testen die uit. Daarvoor hebben we ons eigen living lab. Ik deed een doctoraat rond simulaties en een postdoctoraal onderzoek in verband met warmte-overdrachtscoefficienten. In totaal heb ik zon dertien jaar academische ervaring.

Ik vind simulaties wel waardevol, maar ik ken intussen ook hun grenzen. Soms is het efficienter om een oplossing te bouwen, uit te proberen en bij te sturen dan om te blijven simuleren. Voor bepaalde vragen vanuit de praktijk is er geen academisch antwoord. Als er te veel randvoorwaarden zijn kun je geen goede modellen maken. Dan moet je de stap durven zetten van denken naar doen.

Typisch voor Th!nk E is dat we altijd oog hebben voor het grotere verhaal. Wij maken bv. geen hybride PV-panelen, maar we kijken welke waarde zij kunnen krijgen in een groter geheel. We vertrekken vanuit een academische invalshoek en maken dan de vertaalslag naar een business verhaal. Die laatste stap is cruciaal."

SGF: Waarom kiest Th!nk E voor lidmaatschap van de Vlaamse Energiecluster?
Peeters: "We hebben zelf een gezonde drive en kennen veel andere bedrijven die zich engageren. Als groep kun je sowieso meer, dus het vooruitzicht om samen te werken, spreekt ons aan. Vlaanderen is te klein om elkaar te beconcurreren.

Het mooie aan veel bedrijven in onze sector is dat we beseffen dat we sommige zaken niet alleen kunnen en dat we om te groeien onze krachten moeten bundelen. Die ambitie is er al langer, maar elke bedrijfsleider is natuurlijk in de eerste plaats bezig met het runnen van zijn of haar bedrijf. Het is goed dat er nu een Energiecluster is om de innovatie op te starten, financiering te regelen, het politieke lobbywerk te doen... Iemand moet de rol van facilitator opnemen. Zodra iemand de kar trekt, krijg je een unieke sfeer en synergie.

Dat zien we bv. in Leuven Klimaatneutraal of bij Europese projecten en we verwachten hetzelfde in de cluster. Als de drive wordt aangezwengeld, groeit de ambitie van de deelnemende bedrijven. Tenslotte telt het duurzaamheidsaspect ook voor mij. Th!nk E wil de transitie naar een koolstofarm energiesysteem helpen realiseren.

We kunnen alvast heel wat ervaring, o.a. uit Europese trajecten, op tafel leggen. Zo zien we ons een rol spelen in de innovator zone rond microgrids. Of in de zone rond multi-energieoplossingen op districtsniveau, vooral dan wat betreft opslag."

SGF: Via jullie dochterbedrijf ENION bieden jullie ook totaaloplossingen voor batterijen aan?
Peeters: "Dat batterijverhaal is de uitloper van een Europees project. Het leidde tot de opstart van een nieuw bedrijf en een samenwerking met nieuwe spelers, zoals aggregatoren. Uniek is dat wij volledig op maat werken voor particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven.

Voor hen ontwerpen, installeren en onderhouden wij een batterijsysteem dat helemaal is aangepast aan hun dynamische energieconsumptie. Onze klanten hebben vaak een WKK of zonnepanelen en zitten met een stuk overproductie of een mismatch tussen productie en consumptie. Ons systeem werkt dus op het prijsverschil op het moment van injectie, dus het is een kwestie van slim opladen en ontladen.

Momenteel gaat het meestal over eigen gebruik, maar er lopen gesprekken om naar de energiemarkt te gaan. Ook op zon moment zal het goed zijn om deel uit te maken van de Energiecluster. Dan zit je toch een stuk dichter bij de beleidsmakers.

We kunnen de maatschappelijke meerwaarde van ons systeem aantonen in een demozone en dan de regelgeving aankaarten die ons belet om uit te rollen. Maar dat wijst de toekomst wel uit."


(bron en foto: Smart Grids Flanders)