• 26/04/2017

Pulsatievrij doseren met tandwielpompen voor optimaal resultaat

Het doseren van vloeistoffen wordt steeds belangrijker in chemische processen. Chemische bedrijven bereiken steeds meer succes met de productie van speciale chemicaliënen speciale polymeren.

Trefwoorden: #Pulsatievrij doseren, #Suurmond, #tandwielpompen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Voor het produceren van deze producten is het doseren van additieven vaak essentieel. Additieven voegen speciale eigenschappen toe en/ of zijn noodzakelijk voor een efficiente reactie.

In het verleden was de kwaliteit van het doseren minder belangrijk, maar tegenwoordig is de kwaliteit van het proces en de efficientie hier erg afhankelijk van. Doelen als het minimaliseren van de hoeveelheid gebruikte additieven, de verhoogde controle op een reactie of verbetering van de homogeniteit van het mengen tijdens het hele proces, kunnen alleen bereikt worden door middel van zeer nauwkeurige en pulsatievrije dosering van additieven.

Processen zijn heel gevoelig voor de hoeveelheid en continuiteit van de dosering. In het bijzonder voor de nieuwe trend in continu flow reacties.

Traditionele doseerpompen
Zogenaamde traditionele doseerpompen die gebruikt worden voor het doseren van vloeistoffen,zoals membraan- of piston pompen, zijn ideaal voor het eenvoudig meten van de flow, met name in batch processen.

Echter, deze pompen hebben het nadeel dat zij een pulserende flow creeren. Deze pulsaties zijn desastreus bij continu flow reacties maar zijn ook minder gewenst in batch processen omdat bij deze batch processen de additieven met een continue flow dienen te worden gedoseerd ten einde de reactie te kunnen controleren.

Deze pulsaties kunnen worden verminderd door het gebruik van een pulsatiedemper maar deze dempers zijn alleen efficient met een beperkte pulsatiefrequentie en elimineren de pulsaties niet volledig. Bovendien betekent de toevoeging van de demper een extra mechanisch onderdeel wat de behoefte aan onderhoud van de gebruikte uitrusting zal doen toenemen.

Membraan- en piston pompen
Membraan- en piston pompen, ook bekend als doseerpompen, hebben het nadeel van ingebouwde kleppen. Deze kleppen hebben veel onderhoud nodig en dragen bij aan slechte dosering en procesfouten.

Kleppen beperken bovendien de flexibiliteit van de procesdruk. In het bijzonder wanneer deze varieert van vacuüm tot hoge druk. Vacuüm omstandigheden bijvoorbeeld, kunnen de kleppen op het verkeerde moment doen openen wat resulteert in een ongecontroleerd debiet.

Tandwielpompen
Vanwege al deze redenen, zijn tandwielpompen de betere keuze voor doseerapplicaties. Met name tandwielpompen met hoge volumetrische efficienties vanwege hun lage speling en/of hoge snelheid.

Zelfs voor laag viskeuze producten zoals oplosmiddelen, alcohol of vloeibaar gas kunnen tandwielpompen ingezet worden voor nauwkeurige en pulsatievrije dosering.

Pulsatievrije dosering met lage volumes van 30 ml/u of enkele ml/u kan eenvoudig worden bereikt met micro tandwielpompen. Hogere volumes kunnen worden behaald worden met zeer nauwkeurige tandwielpompen.

suurDOS systemen
suurDOS systemen voorzien in een zeer nauwkeurige prestatie 0,3% met een flow gecontroleerde oplossing gebaseerd op een tandwielpomp.

Leveranciers van tandwielpompen die hun pompen speciaal hebben ontworpen voor de chemische industrie zoals Maag, Gather of HNP-M bieden modulaire pompen waarmee voor iedere applicatie de juiste materialen voor het pomphuis en de interne delen geselecteerd kunnen worden.

Met deze modulaire systemen worden de pompmaterialen niet alleen aan de chemische eigenschappen van het gedoseerde product aangepast maar ook aan de typische procesdata zoals viscositeit, bedrijfstemperatuur.

Op deze manier worden de pompen samengesteld voor het beoogde doel wat resulteert in een onderhoudsvriendelijke en betrouwbare doseeroplossing met als resultaat een betrouwbaar en nauwkeurig proces.

Doseersystemen die gebaseerd zijn op tandwielpompen vinden hun weg in laboratoria, pilot plants, vloeistofdoseringen voor extrusie en compounding, continu micro flow reactiesystemen en alle andere chemische processen waar een betrouwbare, pulsatievrije en zeer nauwkeurige dosering absoluut onmisbaar is.


Voor meer informatie:
Suurmond
Noorderlaan 109 - B-2030 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 544 40 70
info.be@suurmond.com
www.suurmond.com

Lees méér over: Suurmond



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.