Eind 2017 start aanleg grotere sluis bij Terneuzen

Nederland ontvangt 48 miljoen euro uit het Europese subsidieprogramma Connecting Europe Facility voor de aanleg van een nieuwe en grotere sluis in het sluizencomplex van Terneuzen.

Trefwoorden: #Connecting Europe Facility, #sluis, #sluizencomplex, #TEN-T, #Terneuzen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie )

ENGINEERINGNET.NL - Het sluizencomplex bij Terneuzen is de toegangspoort naar de havens van Terneuzen en Gent.

Het zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk. Eind 2017 wordt binnen het bestaande complex gestart met de aanleg van een nieuwe, grotere sluis die in 2022 klaar zal zijn.

Doel is om een vlottere doorstroming en een betere toegang voor de binnenvaart en zeeschepen te krijgen. Daarnaast geeft het project een economische impuls aan zowel de Zeeuwse als Vlaamse regio.

Het complex is onderdeel van de binnenwatervaarweg tussen Amsterdam en het kanalenstelsel in België en Noord-Frankrijk. Dat is één van de negen Europese vervoer- en transportcorridors, die deel uitmaken van het Trans Europese Transportnetwerk (TEN-T).

Dit zijn de belangrijkste en grootste transportroutes door Europa op het gebied van weg, lucht, water en spoor. Deze corridors vormen de ruggengraat van het transportnetwerk van Europa. Ze hebben de hoogste prioriteit binnen TEN-T. Van deze corridors lopen er drie door Nederland.

De Europese Commissie zet het Europese subsidieprogramma Connecting Europe Facility in om de belangrijkste knooppunten, overslagterminals, (lucht)havens en steden met elkaar te verbinden.

Het sluizencomplex bij Terneuzen werd al in het kader van de jaarlijkse TEN-T-oproep in 2011 geselecteerd voor financiering. De aanvraag werd gehonoreerd met een bedrag van 48 miljoen euro. Nederland is de tweede begunstigde, omdat Vlaanderen de officiële indiener is van de aanvraag. Vlaanderen bekostigt 85% van de uitvoering. Het ontvangt dan ook het grootste deel van de subsidie.

Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband waarin onder andere overheden uit Vlaanderen en Nederland deelnemen.


Deelnemende (overheids)partijen zijn het Vlaamse Departement voor Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) met daarin de afdeling Maritieme Toegang (AMT), Havenbedrijf Gent, het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Zee en Delta en de Provincie Zeeland (ook namens de gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports).