Nefusta wordt laad- en tankstation van de toekomst

Een samenwerking van verschillende partners (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Sweco, DEKRA, DNV GL en CGI) gaat een New Energy Vehicles Fueling Station (Nefusta) ontwikkelen.

Trefwoorden: #CGI, #DEKRA, #DNV GL, #duurzaamheid, #groene energie, #Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, #laadstation, #New Energy Vehicles Fueling Station, #Sweco, #tankstation

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Bij de ontwikkeling van new energy vehicles, als (autonome) voertuigen die biobrandstoffen of elektriciteit gebruiken, horen nieuwe tank- en laadfaciliteiten.

Het samenwerkingsverband Nefusta (new energy vehicles fueling station) buigt zich over de vraag hoe die er uit moet komen te zien en wil een flexibel laad- en tankstation voor de toekomst ontwikkelen.

De energielevering is hierbij geschikt voor alle vormen van wegvervoer, zoals bussen en vrachtwagens of hybride vervoersvormen - en voor verschillende energiedragers. Dus niet alleen stroom, maar bijvoorbeeld ook waterstof of andere gassen (zoals methaan).

Het wezenlijke verschil met de elektrische laadstations van nu is, dat het gebruik van elektriciteit door het laad- en tankpunt niet gelijktijdig gekoppeld is aan het leveren van energie aan de voertuigen.

De elektriciteit kan worden opgeslagen door middel van lokale batterijen of door deze om te zetten naar een gasvorm, bijvoorbeeld waterstof. Er kan zo een buffer worden opgebouwd en daarmee de piekbelasting van het elektriciteitsnet worden opgevangen.

Op andere momenten kan de overproductie door zon en wind worden opgeslagen in batterijen of worden omgezet naar andere energiedragers. Zo draagt een flexibel laad- en tankpunt ook bij aan een stabieler en flexibeler elektriciteitsnet.

De verwachting is dat het Nefusta laad- en tankstation het proces van de energietransitie naar een opwek en distributie van ‘groene’ energie in een stroomversnelling kan brengen.

Het project is in maart 2017 van start gegaan met een onderzoek naar de concrete realisatiemogelijkheden van een groen laad- en tankpunt. Het doel is om in twee jaar tijd te komen tot de drie meest duurzame en economisch meest interessante scenario’s.


(bron en illustratie: Sweco)