’Energy Web Foundation’: blockchain-initiatief voor energiesector

10 internationale energiebedrijven starten een samenwerking met 'Energy Web Foundation' (EWF), die de commerciële ontwikkeling van blockchain technologie in de energiesector wil versnellen.

Trefwoorden: #blockchain, #Elia, #energiebedrijf, #energiesector, #Energy Web Foundation, #Rocky Mountain Institute

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - Een blockchain is een gedecentraliseerde database die digitale transacties bijhoudt.

Omdat een blockchain gedecentraliseerd en cryptografisch is, kunnen de gebruikers in vertrouwen gegevens uitwisselen en 'peer- to-peer' transacties uitvoeren waarbij er geen tussenpersoon aan te pas komt.

Door haar unieke eigenschappen zou de blockchain technologie een belangrijke, misschien wel baanbrekende rol kunnen spelen in de energiesector.

Blockchain technologie kan een gunstig effect hebben op de energieprijs aangezien de transacties voor gas en elektriciteit worden uitgevoerd zonder tussenpersoon (‘peer-to-peer’).

Wanneer miljoenen energietoestellen gekoppeld kunnen worden en onderling transacties uitvoeren, kan een grotere hoeveelheid variabele, hernieuwbare energiecapaciteit geïntegreerd worden tegen een veel lagere kostprijs. Op die manier ondersteunt blockchain technologie nutsbedrijven en netbeheerders.

De tien energiebedrijven zijn Elia Centrica, Engie, Royal Dutch Shell, Sempra Energy, Singapore Power, Statoil ASA, Stedin, Technical Works Ludwigshafen AG en Tepco.

Hervé Touati, voorzitter van de 'Energy Web Foundation': “De grootste uitdaging voor de energiesector in de 21e eeuw is het kostenefficiënt integreren van meer hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet.”


Over de 'Energy Web Foundation'
Dit is een samenwerking tussen Rocky Mountain Institute, een onafhankelijke non-profitorganisatie in de VS (met focus op energie-efficiëntie en integratie van meer hernieuwbare energiebronnen) en Grid Singularity, een ontwikkelaar van blockchain technologie die gespecialiseerd is in toepassingen in de energiesector.