Flanders Make investeert 180.000 euro in STEM-opleidingen

Flanders Make en de Vlaamse FabLabs sloegen de handen in elkaar om jongeren tussen 10 en 14 jaar aan te moedigen om hun STEM-talent te ontdekken en hen daarin te stimuleren.

Trefwoorden: #Engineering, #FabLabs, #Fabrication Laboratories, #Flanders Make, #Mathematics, #opleiding, #Science, #STEM, #Technology

Lees verder

Opleiding

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse maakindustrie heeft nood aan technologisch talent om zijn internationaal concurrentievermogen hoog te houden.

Maar enthousiasme opwekken voor zogenaamde STEM-studierichtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) blijft een uitdaging, waarbij vooral meisjes en kansengroepen ondervertegenwoordigd zijn.

Greet Heylen, verantwoordelijke voor het STEM-project bij Flanders Make: “Op 10 tot 14-jarige leeftijd maak je belangrijke keuzes voor de rest van je leven. Dankzij de FabLabs brengen we jongeren, via de school, in contact met machines en technologieën waar ze dingen mee kunnen ontwerpen en vervolgens echt maken. Zo proberen we hen warm te maken voor technologie en wetenschap.”

De Vlaamse maakindustrie is zich volop aan het klaarstomen voor Industrie 4.0. Uit een recente studie van Flanders Make in samenwerking met PWC blijkt dat het aantrekken van de juiste talenten een van de grootste uitdagingen wordt in de transformatie naar de fabrieken van de toekomst.

Om die nieuwe rollen in te vullen, hebben we immers nood aan personeel met een technologische, technische, exact-wetenschappelijke of wiskundige achtergrond – zogenaamde STEM-profielen. Ons land scoort beneden het Europese gemiddelde wat betreft leerlingen die in STEM-richtingen afstuderen.

Om tegemoet te komen aan die behoefte van de kenniseconomie en arbeidsmarkt ondersteunt Flanders Make de werking van de Vlaamse FabLabs(‘Fabrication Laboratories’). Dit is een netwerk van werkplaatsen die alle (digitale) tools in huis hebben om dingen mee uit te vinden.

Jongeren en het grote publiek gaan er aan de slag met geavanceerde productietechnologieën en -methodes zoals 3D-printers, lasercutters en programmatiesoftware. Alle opgedane kennis wordt gedeeld om zo innovatie verder te stimuleren.

Flanders Make investeert 180.000 euro in een project met de 6 Vlaamse FabLabs. Die organiseren hiermee workshops voor scholieren tussen 10 en 14 jaar en prikkelen op die manier ook meisjes, kansengroepen en toptalenten om voor een STEM-richting te kiezen. Deze doelgroepen kijken vaak immers niet spontaan naar een technologische, wetenschappelijke of wiskundige discipline.

Door met scholen te werken, maken meisjes nu de helft (47%) van de deelnemers van de STEM-workshops uit. Elke FabLab bepaalt zelf, in samenspraak met de leerkracht, hoe ze de workshop inhoudelijk vorm geeft. Op die manier krijgt elke jongere de kans om zijn/haar creativiteit en talent te ontdekken.

De leerkrachten zelf worden betrokken in specifieke workshops om hen verder te sensibiliseren en effecten op lange termijn te genereren. Daarnaast coördineert Flanders Make de onderlinge samenwerking tussen de FabLabs zodat zij nog meer van elkaar leren en performanter worden.


Ondertussen namen al 2.400 leerlingen tussen 10 en 14 jaar uit 160 klassen in Vlaanderen deel aan de workshops in FabLab Leuven van KU Leuven, FabLab Kortrijk: vzw De Creatieve STEM, FabLab Brussel van VUB, FabLab Gent van UGent, FabLab Genk van LUCA School of Arts en FabLab Antwerpen: FabLab+.