TNO levert instrument voor EarthCARE-missie van ESA

Het VNS Flight Model Instrument is een optisch instrument voor het meten van de reflectie van wolken en het aardoppervlakte in verschillende golflengtegebieden, zoals Ver Infra Rood.

Trefwoorden: #EarthCARE-missie, #ESA, #Surrey Satellite Technology, #TNO, #VNS Flight Model Instrument

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - TNO heeft onlangs formeel toestemming gekregen voor de levering van het VNS Flight Model Instrument aan opdrachtgever Surrey Satellite Technology (SSTL) in Groot Brittannië.

Het VNS Flight Model Instrument, ontwikkeld door TNO, is een optisch instrument voor het meten van de reflectie van wolken en het aardoppervlakte in het Visuele (VIS), Nabij Infra Rood (NIR) en Ver Infra Rood (SWIR) golflengtegebied.

ESA heeft akkoord gegeven voor de integratie van het VNS-instrument met de Thermal Infra Red camera-module van SSTL tot de Multi Spectral Imager (MSI). De MSI is één van de vier instrumenten die tijdens de EarthCARE-missie vanaf 2018 informatie gaat verzamelen over wolken en aerosolen.

Het EarthCARE industriële consortium bestaat uit bedrijven vanuit Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Japan en Nederland. EarthCARE staat voor Earth Clouds, Aerosols and Radiation Explorer en wordt in 2018 gelanceerd.

Tijdens deze wetenschappelijke missie worden in opdracht van ESA vanaf een hoogte van 400 kilometer continu waarnemingen van de aarde uitgevoerd. Hierbij wordt het gehele aardoppervlakte één maal per 25 dagen bemeten, wat zal bijdragen aan de kennis over interacties tussen wolken, aerosolen en de aardse atmosfeer.