Amsterdams FleX-ray Lab van start

Eind vorige week opende het ‘FleX-ray Lab’ de deuren in het Amsterdams Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).

Trefwoorden: #3D, #Amsterdam, #Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), #CT scan, #FleX-ray Lab, #medische beeldvorming, #Nikhef, #X-stralen, #X Ray Engineering (XRE)

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - CWI )

ENGINEERINGNET.NL - Het lab beschikt over een nieuwe scanner die dwars doorheen voorwerpen ziet en 3D beelden serveert. Tijdens het scanproces zelf kan de focus live bijgesteld en kan er ingezoomd worden. In realtime.

Hiermee kunnen ook x-beelden in kleur gezet worden. De technologie en de algoritmen van het CWI maken het mogelijk verschillende materialen te onderscheiden. Zo kan er meer en sneller data onttrokken worden met minder X-stralen.

De technologie kan aangewend worden voor medische beeldvorming, kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie, het restaureren van oude kunstwerken,... Zo zijn er al partnerships aangegaan met het Rijksmuseum, Naturalis en Meyn.

De bijzondere scanner werd ontwikkeld in samenwerking met X Ray Engineering, een spin-off van de Belgische Univesiteit Gent. De scanner heeft een speciale detectietechnologie van het Nikhef-onderzoeksinstituut. Het Amsterdamse ASI, een Nikhef spin-off, ontwikkelde hardware en software voor de spectrale detectoren.

Het lab wordt geleid door Joost Batenburg, groepsleider van de Computational Imaging group bij CWI.


Video: