Minder warmteverlies industrie door nieuwe polymere warmtewisselaar

Heatmatrix heeft een warmtewisselaar ontwikkeld waarmee tot 50% van restwarmte is terug te winnen uit rookgas en valt te hergebruiken, om zo te besparen op energiekosten.

Trefwoorden: #Heatmatrix, #industrie, #polymere warmtewisselaar, #TKI Energy & Industry, #warmteverlies, #warmtewisselaar

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - HeatMatrix )

ENGINEERINGNET.NL - Middels een ‘Early Adopter’ pilot van TKI Energy & Industry heeft HeatMatrix de technologie kunnen testen en valideren. Grootschalig gebruik van warmtewisselaars voor het terugwinnen van restwarmte uit rookgas zou een enorme impact hebben.

Paul van Dillen, Director Global Sales and Marketing bij HeatMatrix: “Wij hebben berekend dat als alle schoorstenen in het Rotterdamse havengebied zouden zijn uitgerust met een HeatMatrix warmtewisselaar, we jaarlijks met de bespaarde energie 10% van de Rotterdamse huishoudens van energie zouden kunnen voorzien."

"We hebben ook berekend dat de wereldmarkt voor corrosieve en vervuilingsgevoelige restwarmte een waarde van twee miljard euro vertegenwoordigt. Sterker nog: iedere euro die in een HeatMatrix warmtewisselaar wordt geïnvesteerd, levert tien keer meer herbruikbare energie op dan een zonnepark aan nieuwe energie,” aldus Van Dillen.

Medeoprichter van Heatmatrix, Robert Sakko: "Een interessant aspect van de polymere warmtewisselaar is dat het een compleet nieuw product is, met een compleet nieuwe toepassing van warmtewisselaartechnologie."

Sakko: “Wij zijn geen bestaand product aan het vervangen, maar hebben iets nieuws uitgevonden om iets te doen dat nog niet eerder is gedaan. In zekere zin bieden wij een overgangstechnologie. Totdat wij hebben ontdekt hoe we volledig zonder rookgassen kunnen opereren."

"Energiebesparing is absoluut zinvol: de meest duurzame en kosteneffectieve energie is de energie die je niet gebruikt," vervolgt Sakko. "Het Internationale Energieagentschap in de Verenigde Staten heeft berekend dat 60% van de CO2-reductie zou moeten komen uit efficiencyverbeteringen."