• 04/01/2012
  • |     BB

Eerste doctoraatsverdediging op KAHO Sint-Lieven

Kevin Smet trekt in doctoraatsverdediging op Technologiecampus Gent klassieke CIE kleurweergave-index in twijfel.

Trefwoorden: #doctotaat, #kaho, #kaho st lieven, #kevin smet, #kuleuven, #lichtbron, #onderzoek, #technologiecampus gent

Lees verder

research

( Foto: KAHO Sint-Lieven, Kevin Smet )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor het eerst in de geschiedenis van KAHO Sint-Lieven heeft er een doctoraatsverdediging plaats gevonden op de hogeschool.

De primeur is een gevolg van de doorgedreven samenwerking tussen de school en de K.U.Leuven, in dit geval met het departement ESAT. De hogeschool spreekt in dat verband overigens over ‘een erkenning van het universitair karakter van de opleiding industrieel ingenieur’.

Op 20 december 2011 verdedigde Kevin Smet, onderzoeker bij de onderzoeksgroep Lichttechnologie van KAHO Sint-Lieven, er namelijk zijn doctoraat ‘A new metric for evaluating the colour quality of white light sources with reference to memory colours’.

Smet trekt in zijn doctoraat de klassieke CIE kleurweergave-index in twijfel. Die bepaalt sinds de jaren ’70 hoe kleuren onder een lamp worden waargenomen. De index werkt met een referentielamp, die wordt verondersteld de ‘ideale’ lamp te zijn.

En daar knelt nu net het schoentje: sommige nieuwe lampen op de markt, zoals bijv. LED’s, scoren namelijk visueel hoger dan door de index voorspeld wordt.

Smet wil naar eigen zeggen via zijn doctoraat ‘deelnemen aan de internationale discussie rond kleurweergave, door het ontwikkelen van een eigen metriek, nl. een correcte beoordeling van één of meerdere subjectieve aspecten van de kleurkwaliteit van een witte lichtbron’.

De nieuwe index, ontwikkeld op basis van voorgaande resultaten, werd gestaafd aan de hand van onderzoeken die terug te vinden zijn in recente literatuur en een eigen visueel experiment, waarin proefpersonen de kleur van een aantal objecten onder verschillende lampen moesten beoordelen.

Op basis van dit onderzoek heeft Kevin ook een lamp ontwikkeld die zo goed mogelijk scoort op de nieuwe index en die tevens is getest in visuele experimenten.