• 07/12/2012

Eredoctoraat biomedische signaalbewerking voor professor KULeuven

Professor Sabine Van Huffel van de Katholieke Universiteit Leuven krijgt op 25 april 2013 een eredoctoraat van de Nederlandse Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Trefwoorden: #biometrie, #biometrische signaalbewerking, #eredoctoraat, #KULeuven, #Sabine Van Huffel

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET -- Professor Sabine Van Huffel is een van 's werelds leidende autoriteiten op het gebied van de biomedische signaalbewerking.

Dit expertisegebied, dat technieken oplevert die nodig zijn om zonder operatie in het lichaam van patiënten te kijken, behoort ook tot de sterktes van de TU/e. Van Huffel is een erkend rolmodel voor vrouwen in de wetenschap.

Van Huffel (54) is sinds 1998 hoogleraar in Leuven bij de faculteit Electrical Engineering. Ze is hoofd van de Biomedical Data Processing research group, die onder meer vijftien promovendi en zeven postdocs telt.

Kenmerkend is haar synergistische combinatie van wetenschappelijke diepgang en toepassingsgerichtheid. Haar boek uit 1991, The Total Least Squares Problem, is een standaardwerk geworden, met ruim duizend citaties.

Ze heeft nauwe samenwerkingen met vele toonaangevende medici, en ze heeft meer dan driehonderd keer gepubliceerd in een mix van technische en medische tijdschriften.

Verder is Van Huffel onder meer Fellow bij de European Alliance for Medical and Biological Engineering en bij het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Ze is ook penningmeester van de Benelux chapter van de IEEE Engineering in Medicine & Biology Society.

In België is Van Huffel een erkend rolmodel voor vrouwen in de wetenschap. Zo was ze rectoraal adviseur voor Gelijke Kansen en Diversiteit bij de KU Leuven, en heeft ze belangrijke bijdragen geleverd aan het enthousiasmeren van meisjes voor technische studies.

De Belgische hoogleraar krijgt het eredoctoraat op de verjaardag van de TU Eindhoven, de Dies, op donderdagmiddag 25 april 2013.

De TU/e viert dan haar 57ste verjaardag. De universiteit kent elk jaar een eredoctoraat toe; tijdens lustrumjaren worden drie eredoctoraten verleend. De Diesviering vindt plaats in de Paterskerk in Eindhoven.


(GL)