• 12/12/2012

Nieuw project streeft naar meer automatisatie in voedingsindustrie

KULeuven één van de partners in Europees onderzoeksproject dat ervoor wil zorgen dat robotica voor het uitvoeren van automatische processen in de voedingsindustrie, meer aan bod komen.

Trefwoorden: #automatisatie, #robotica, #voedingsindustrie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het Europees PicknPack onderzoeksproject wil ervoor zorgen dat robotica voor het uitvoeren van automatische processen in de voedingsindustrie, meer aan bod gaan komen.

Vandaag is robotica nog niet sterk doorgedrongen in de voedingsindustrie, omwille van een aantal technologische redenen. PicknPack tracht een aantal oplossingen te formuleren voor deze problemen, waardoor het in de toekomst mogelijk moet worden om deze processen in de productieketen te introduceren, zonder in te boeten aan kwaliteit voor de consument.

In het PicknPack-onderzoeksproject wordt onder meer de ontwikkeling beoogd van een robot die kwetsbare verse producten kan sorteren en inpakken, en die ook kant-en-klare maaltijden kan samenstellen.

De globale doelstelling van het PicknPack-onderzoeksproject omvat drie deelobjectieven:

1) de ontwikkeling van sensoren (voor het uitvoeren van on-line kwaliteitsmetingen in combinatie met het opmeten van de producteigenschappen die relevant zijn voor het robotisch behandelen en verpakken)
2) de integratie van innovatieve robotmanipulaties
3) de realisatie van een adaptatieve verpakkingsmodule.

Het PicknPack project (totaal budget van € 12 miljoen) is gestart in oktober 2012 en loopt nog tot september 2016. De coördinatie van dit project ligt in handen van de landbouwuniversiteit van Wageningen en het consortium bestaat uit 14 partners uit 9 landen.

Aan dit project nemen naast kennisinstellingen ook bedrijven deel waardoor concrete resultaten uit dit project snel op de markt beschikbaar kunnen zijn. Vanuit België participeert de KU Leuven (onderzoeksgroepen MeBioS en PMA) in dit project.

Verdere informatie omtrent dit project kan teruggevonden worden op de website (www.picknpack.eu) of bij de contactpersonen aan de KU Leuven: prof. Wouter Saeys (wouter.saeys@biw.kuleuven.be) & Dr. Bart De Ketelaere (bart.deketelaere@biw.kuleuven.be).


(KV) (Bron Flanders' FOOD) (foto ICCRobotics)