• 05/01/2012
  • |     BB

Leuvense spinoff ICsense werkt aan automatische kankerceldetectie

ICsense en imec werken aan de ontwikkeling van een lab-op-chip voor de isolatie en detectie van tumorcellen in het bloed.

Trefwoorden: #celisolatie, #celtellingen, #DNA-versterking, #ICsense, #lab-op-chip, #Miracle project

Lees verder

Techniek

( Foto: Miracle Project )

ENGINEERINGNET.BE -- De nieuwe, nog te ontwikkelen lab-op-chip is een essentiële stap op weg naar een snellere en kostenefficiënte diagnose van kanker. Het onderzoek gebeurt in het kader van het Europees Miracle project.

“Vandaag is de detectie van tumorcellen arbeidsintensief, duur en tijdrovend. We willen naar een diagnose in enkele uren tijd zonder dat er bloed naar een labo gestuurd moet worden;” zegt ICsense CEO Bram De Muer.

Dat kan via een volledig geautomatiseerd lab-on-chip-platform. Een aantal modules zijn al ontwikkeld, zoals individuele microfluïdische modules voor celisolatie, celtellingen, DNA-versterking en –detectie, en nu wordt gestart met de ontwikkeling van het lab-on-chip-platform zelf.

ICsense neemt de hoogperformante geintegreerde circuits voor zijn rekening die gebruikt zullen worden om tumorcellen te detecteren en herkennen. Imec staat in voor de coördinatie.

De Muer: “Het tumordetectiesysteem dat ontwikkeld wordt zal kleiner, sneller en goedkoper zijn dan de huidige methodes. Het kan een revolutie veroorzaken in kankerdiagnose.”

In het verleden werkte ICsense al mee aan andere innovatieve medische projecten zoals implanteerbare gehoorapparaten, hersenstimulatoren, tinnitus en implanteerbare stimulatoren om epilepsie te voorkomen.

“ICsense werkt voornamelijk aan chips op maat van de klant en draagt onderzoek en ontwikkeling hoog in het vaandel. Het feit dat de 4 oprichters van ICsense doctors in de micro-elektronica zijn, heeft daar zeker mee te maken”, aldus nog De Muer.