Protix haalt 45 miljoen euro op om duurzame insecten-eiwitten op te schalen

Aqua-spark, Rabobank, BOM en verschillende privé-investeerders investeren samen 45 miljoen euro in het Nederlandse Protix, marktleider in insecten voor duurzame voedselproductie.

Trefwoorden: #Aqua-spark, #BOM, #duurzame voedselproductie, #eiwitten, #insecten, #investering, #Protix, #Rabobank

Lees verder

Techniek

( Foto: Protix )

ENGINEERINGNET.NL - Protix kweekt insecten voor diervoeding. Insecten kunnen organische reststromen snel recyclen. Zij zetten deze reststromen om in eiwitten, een belangrijk onderdeel van de voedselketen.

Door de hard groeiende wereldbevolking stijgt de vraag naar vlees, vis en zuivel snel. Voedselproductie komt daardoor steeds meer onder druk te staan als gevolg van ontbossing en overbevissing. Zo wordt 33% van alle visvangst als dierlijk eiwit verwerkt in diervoeding.

Het bedrijf heeft een betrouwbare en schaalbare technologie ontwikkeld om insecten op grote schaal te kweken. Dit is een commercieel succes gebleken en de ingrediënten voor petfood, aquaculture en veevoer worden op dit moment in meer dan 12 landen verkocht.

Deze 45 miljoen euro zal voor een groot gedeelte worden gebruikt om een nieuwe fabriek te bouwen om zo de productiecapaciteit te vergroten. De R&D gaat uitgebreid worden, nieuwe markten en andere insectensoorten zullen aangeboord worden.