VITO krijgt Vitrocell-systeem voor proefdier-vervangende testen

Het PETA International Science Consortium schenkt hoogtechnologische apparatuur (een Vitrocell-systeem) aan VITO voor haar onderzoek naar proefdier-vervangende testmethoden.

Trefwoorden: #dierproefvervangend, #dierproeven, #in-vitrosysteem, #NAVETTA, #VITO, #VITROCELL-systeem

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Bij klassieke inhalatietests plaatsen onderzoekers proefdieren in smalle buizen, waarin ze verschillende stoffen moeten inademen, vaak met de dood tot gevolg. Met het Vitrocell-systeem kunnen ze de schadelijke effecten aan menselijke longcellen analyseren na blootstelling aan pesticiden, nano-materialen, (e-)sigarettenrook en ook medicatie, zoals in puffers.

Het systeem slaagt er zelfs beter in dan dierproeven om effecten van de stoffen op de menselijke gezondheid te voorspellen. Het Vitrocell-toestel heeft een waarde van ongeveer 180.000 euro.

Sandra Verstraelen, VITO-onderzoeker: “Dankzij dit toestel kunnen we onze tests zelfs volledig zonder proefdieren uitvoeren, onder even strikte testvoorwaarden.“

In het kader van het 7de-kaderproject NanoValid ontwikkelden de VITO-experten samen met hun collega’s van de Paris Lodron University of Salzburg (PLUS) zelf een in-vitrosysteem om de invloed van nanomaterialen op menselijke longcellen te testen, genaamd Navetta.

Dit systeem bevat een eigen Air-Liquid Interface, die ook toelaat om de rechtstreekse depositie van nanodeeltjes uit de gasfase op menselijke longcellen te bestuderen.

De beschrijving hiervan is gepubliceerd in het juni-nummer van het gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science and Technology, uitgegeven door de American Chemical Society.

Een ALI-module is de enige efficiënte alternatieve testmethode voor inhalatietoxiciteit, de enige manier om het aantal dierproeven te kunnen reduceren. In november 2016 is een gezamenlijk patent op deze module aangevraagd.