Thales Alenia Space werkt aan zonnepanelenfabriek in Hasselt

Thales Alenia Space kondigde eind april aan dat het in Hasselt een nieuwe fabriek opzet voor de automatische assemblage van fotovoltaïsche cellen voor satellieten.

Trefwoorden: #België, #fotovoltaïsche cel, #Hasselt, #PV-cel, #ruimte, #satelliet, #Thales Alenia Space, #zonnepaneel

Lees verder

Techniek

( Foto: Thales Alenia Space )

ENGINEERINGNET.BE - De assemblages werden vroeger ingekocht maar zullen in de nabije toekomst, vanaf 2019, dus in Hasselt geproduceerd worden. Aanvankelijk met een 20-tal mensen. In het Franse Cannes zullen ze geassembleerd worden tot zonnepanelen.

De fabriek, een investering van zo’n 20 miljoen euro, komt in de buurt van de Corda Campus. Thales Alenia Space zal er zonnecellen produceren met innovatieve technologieën: cobots, digitaal databeheer en traceerbaarheid, inline tests en controles, augmented reality,…

“Deze productiesite wordt een van de eerste wereldwijd die programmeerbare automaten gebruikt voor dit type ruimteproducten”, zei Jean Loïc Galle, Voorzitter Algemeen Directeur van Thales Alenia Space.

De activiteiten in de Hasseltse fabriek zullen in het verlengde liggen van die van het center of excellence van Leonardo in het Italiaanse Nerviano waar reeds zonnecellen worden ontworpen en gebouwd voor ESA en de Italiaanse ruimteprogramma’s. Die zonnepanelen zijn cruciaal voor de Spacebus telecomsatellieten die Thales Alenia Space bouwt.

Er is heel wat gaande in de ruimtesector. Grote projecten van mega-constellaties komen er aan. Dat vergt technologische doorbraken en heel andere productieritmes dan voorheen.


ACHTERGROND
Thales Alenia Space (joint venture van Thales (67%) en Leonardo (33%)) vormt samen met Telespazio de Space Alliance die een volledig aanbod van ruimteoplossingen, inclusief diensten, wil aanbieden. De nieuwe fabriek in Hasselt moet de Space Alliance en zijn aandeelhouders in staat stellen uit te pakken met zeer competitieve PV-oplossingen voor alle ruimtesegmenten.

Thales Alenia Space België heeft een 800 mensen werken in zijn vestigingen in Mont-sur-Marchienne (het vroegere ACEC en later Alcatel), Leuven (2014) en Tubeke (2017). Het bedrijf is in België de grootste toeleverancier van elektronica voor de Ariane 5 lanceerraket.

De nieuwe site in Hasselt past in het strategisch plan van Thales Alenia Space zich te verankeren in kernlanden waar het stevig investeert in de ruimte. Vorig jaar investeerde TAS België nog in een nieuwe cleanroom in Mont-sur-Marchienne. Thales Alenia Space maakte een omzet van 2,4 miljard euro in 2016 met 7.980 mensen in 9 landen.