Innovatie in betonbekisting toch nog mogelijk

In de betonbouw vinden nog zelden innovaties plaats. Maar Chris Van Boven, werfleider bij bouwbedrijf Willemen, is er met zijn Concrete Stop toch in geslaagd.

Trefwoorden: #bekisting, #bouwen, #concrete stop, #innovatie, #Willemen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koen Mortelmans )

ENGINEERINGNET.BE - Op bouwplaatsen beschik je niet altijd over een effen ondergrond. Een kist die je daarop zet staat nooit helemaal waterpas.

Om haar recht te krijgen worden er wiggen onder geplaatst. Maar daarmee creëer je holtes onder je bekisting, die vervolgens moeten worden opgespoten met pur.

Van Boven: "Dat is niet ideaal, want bij overmatig gebruik van pur ontstaan er lekken in de bekisting. Bij regenweer vinden water en slijk via de onderkant van de bekisting een weg naar de wand. Ook grindnesten zijn een veel voorkomend probleem."

Concrete Stop voorkomt deze problemen. "Je legt deze op de grond, met de rubbers naar onder gericht. Vervolgens plaats je de bekisting op de plank. Op die manier komt er druk te staan op de waterdarmen en past de rubber zich aan de ondergrond aan en staat de kist waterpas.

Door de plank op de bodem, kunnen slijk noch regenwater je kist binnendringen. Je kunt projecten afwerken zonder dat er herstellingswerken aan te pas hoeven te komen."


ACHTERGROND
Van Boven bedacht Concrete Stop in het kader van de innovatiewedstrijden die Willemen voor zijn medewerkers organiseert. "Met deze wedstrijden willen we iedereen motiveren en sensibiliseren om na te denken over hoe we de efficiëntie kunnen verhogen en kunnen blijven groeien als onderneming. De meeste uitvindingen en innovaties ontstaan immers op de werkvloer," zegt CEO Tom Willemen.

Sinds de start van de innovatiewedstrijden in 2012 hebben al 298 collega's samen 282 voorstellen ingediend. Zeventig van hen zagen hun idee beloond met een premie of een prijs. De Willemen-innovatiepremie kan oplopen tot 3.000 euro netto.