BASF bestelt 482 tankcontainers bij Van Hool

Van Hool is gestart met de productie van 482 tankcontainers, die door BASF in het Duitse Ludwigshafen zullen ingezet worden voor het transport van diverse chemische producten.

Trefwoorden: #BASF, #logistiek, #spoorvervoer, #tankcontainer, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.be - Van Hool en BASF hebben deze innovatieve tankcontainers samen ontwikkeld. Het gaat hier om 45’ tankcontainers (13,7 meter lang met een basisvolume van 53m³ of 63m³) en 52’ tankcontainers (15,8 meter met een basisvolume van 73m³) met een laadvermogen van 66 à 67 ton.

Dit jaar worden nog zo’n 90 stuks en 2 prototypes afgeleverd. De rest van het order wordt in 2018 uitgeleverd.

Erik Taeymans, Directeur van de BU Industriële Voertuigen bij Van Hool: “De samenwerking tussen van Hool en BASF heeft er toe geleid dat we een revolutionair product hebben ontwikkeld dat het transport van chemische producten ingrijpend zal veranderen. De ontwikkelde tankcontainer is geoptimaliseerd voor het spoorvervoer en zal mogelijk meer wegtransport van chemische goederen naar het spoor verschuiven.”

BASF heeft tot doel dit nieuwe systeem in te voeren zodat het conventionele spoorvervoer even flexibel en snel verloopt als het gecombineerd vervoer zonder het voordeel van de bestaande hoge laadvermogens bij het conventionele spoortankvervoer in te boeten.

De 45’ tankcontainer heeft, met een volume van 63.000 liter en een toelaatbaar gewicht van 66 ton, een laadvermogen dat het dubbele is van een actueel gebruikelijke tankcontainer en vergelijkbaar is met een spoortankwagon.

Deze tankcontainers kunnen ingezet worden voor het spoorvervoer, de binnenscheepvaart en, in lege toestand, ook bij het wegvervoer. Ze zijn stapelbaar en kunnen gebruikt worden voor opslag van vloeistoffen. Verder kunnen ze ook uitgerust worden met moderne isolatietechnieken en verwarmingsmogelijkheden.

Bij het transport tussen laad-losplaatsen en spoorterminal worden de totale transportkosten in het conventionele goederenvervoer per spoor geoptimaliseerd. Ook biedt de afneembare tank een reeks bijkomende voordelen: reinigings- en reparatiewerk- zaamheden kunnen zonder wagon efficiënter uitgevoerd worden.

De nieuwe container biedt naast het logistieke voordeel bij het laden/lossen en de optimalisatie van de vloot nog meer kostenvoordelen ten opzichte van de tankwagon. Zo bedraagt de jaarlijkse circulatie van een tankwagon slechts gemiddeld 25.000 km, die van een containerwagon daarentegen 180.000 km.