Nederlandse ruimtevaartindustrie bouwt mee aan nieuwe Europese raket

Airbus Defence and Space Leiden tekende daarvoor deze week een contract van 46 miljoen euro met het consortium dat de gehele Ariane-6 ontwikkelt, de ArianeGroup.

Trefwoorden: #Airbus Defence and Space Leiden, #Ariane-6, #Europese raket, #raketmotoren, #ruimtevaartindustrie

Lees verder

Techniek

( Foto: screen video ESA )

ENGINEERINGNET.NL - Het Leidse bedrijf wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de motorframes die de krachten van de raketmotoren doorgeleiden. De Ariane-6 moet een payload van maximaal 10.5 ton in een baan rond de aarde brengen kunnen brengen.

Ariane-6 is de flexibele broer van de succesvolle Ariane-5, maar dan een stuk efficiënter en daardoor goedkoper in bouw en operatie. Afhankelijk van de lading kan er voor een zwaardere of lichtere variant van de raket gekozen worden.

"De lanceermarkt is wereldwijd gigantisch opgeschud door commerciële initiatieven zoals SpaceX van Elon Musk en de mogelijkheden die bijvoorbeeld de Chinezen bieden," aldus plaatsvervangend directeur Netherlands Space Office Nico van Putten.

"Als we in Europa niet afhankelijk willen zijn van anderen om toegang tot de ruimte te krijgen, moeten we daar een antwoord op hebben," aldus Van Putten. Dat is de reden dat de lidstaten van ESA besloten hebben samen te investeren in de ontwikkeling van Ariane-6.”

Ook Nederland heeft zich tijdens de ESA ministersconferenties van 2014 en 2016 hard gemaakt voor Ariane-6. Mede door investeringen van het Ministerie van Economische Zaken kon Airbus Defence and Space Leiden de deal met ArianeGroup maken, waarbij de ondertekening van het contract plaats vond tijdens de Paris Air and Space Show in Le Bourget.

Van Putten: "Dit gaat in de toekomst zeker leiden tot vervolgopdrachten waar het Nederlandse MKB van mee profiteert." Maar behalve de te verwachten business is er volgens Van Putten ook een andere reden om mee te investeren in Europese lanceercapaciteit.

“Satellieten zijn van steeds groter belang voor de uitdagingen waar de wereld momenteel voor staat. Denk aan klimaat, voedselzekerheid, veiligheid en mobiliteit. Als Europa op deze gebieden een leidende rol wil spelen in de wereld, kan dat niet zonder eigen betrouwbare lanceercapaciteit.”