Franse reuzen poolen hun elektrische expertise

Tijdens de luchtvaartshow op Le Bourget tekenden Alstom en Safran een technologisch samenwerkingsakkoord op het gebied van elektrische aandriijvingen.

Trefwoorden: #Alstom, #elektrisch openbaar vervoer, #elektrisch vliegtuig, #luchtvaart, #research, #Safran, #samenwerkingsakkoord, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: Alstom/Safran )

ENGINEERINGNET.BE - Alstom is sterk in mobiliteit, met o.a. locomotieven, treinen, trams en metro’s waarmee het in 2016/17 een omzet realiseerde van 7,3 miljard euro met 32.800 medewerkers.

Safran is sterk in lucht- en ruimtevaart en defensie waar het in 2016 met bijna 58.000 medewerkers een omzet van 15,8 miljard euro maakte.

Beide ondernemingen poolen voortaan hun expertise in elektrische aandrijving. De samenwerking in O&O focust op twee hoofdassen: componenten en technologieën voor elektrische aandrijvingsequipment en elektrische en hybride aandrijvingssystemen voor vliegtuigen en voertuigen voor openbaar vervoer.

Het gezamenlijk onderzoeksprogramma zal researchinstellingen en universiteiten maar ook innovatieve KMO’s betrekken. Collaboratieve projecten in deze samenwerking zouden tegen 2020 van de grond moeten komen.

Safran, die o.a. al elektrische cablages levert voor vliegtuigen, wil de lijn verder doortrekken naar ‘meer elektrische’ toestellen. Hydraulische en pneumatische systemen in vliegtuigen wil het vervangen door elektrische systemen. Die moeten efficiënter zijn, betrouwbaarder en goedkoper in gebruik. Zo mikt het o.a. op elektrisch taxiën op de luchthaven.

Het vliegtuig zou dan niet meer op de kracht van zijn reactoren op de grond rondrijden maar op elektrische motoren die in de wielen ingebouwd zijn. Zowel nieuwe als oudere toestellen zouden daarmee uitgerust kunnen worden.

De nieuwe samenwerking met Alstom zou ook heel wat 'hoger' kunnen mikken.