13% meer glas gerecycleerd in 2016

Uit de cijfers van de bedrijfsfederatie van de circulaire economie Go4Circle blijkt dat in 2016 in België 13% meer glas gerecycleerd werd dan het jaar voordien.

Trefwoorden: #circulair, #CO2-uitstoot, #glasrecyclage, #Go4Circle, #hergebruik, #hol glas, #recycleren, #vlak glas

Lees verder

Nieuws

( Foto: Go4Circle © Paul Bulteel )

ENGINEERINGNET.BE - In 2016 recycleerden Belgische recyclers in totaal 732.946 ton glas, bijna 87.000 ton meer dan het jaar voordien. Daaronder zat ook glas vanuit het buitenland.

Opmerkelijk is de spectaculair toegenomen recyclage van hol glas zoals bokalen en flessen, een stijging met 29%. Met alle gerecycleerde flessen en bokalen achter elkaar kan je twee keer rond de aarde.

Glasrecyclage is een belangrijk wapen in de strijd tegen de CO2-uitstoot en dus in het behalen van de klimaatdoelstellingen van ons land. Voor elke ton gerecycleerd glas die als grondstof wordt gebruikt stoot de industrie 670 kg minder CO2 uit.

In 2016 werd zo in totaal 491.074 ton CO2-uitstoot vermeden of het equivalent van de uitstoot van zo’n 260.000 auto’s.

Werner Annaert, algemeen directeur Go4Circle: “We zien dat de verpakkingsindustrie of fabrikanten van flessen steeds meer nieuwe types materialen gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om glas waaraan metalen of andere grondstoffen zijn toegevoegd om speciale visuele effecten te bekomen. Dat is goed vanuit marketingstandpunt, maar helaas ook vaak nefast voor de recycleerbaarheid.”

Er is ook nog veel onaangeroerd potentieel, vooral in de recyclage van vlakglas (autoruiten en glas afkomstig uit de sloop en renovatie van gebouwen). Daarom pleit Go4Circle bij de verschillende overheden voor nieuwe initiatieven.