Evonik investeert miljoenen in Antwerpse vestiging

Evonik investeert een fors bedrag in de uitbreiding van de capaciteit voor pyrogene silica in Antwerpen. De nieuwe installaties moeten in de zomer van 2019 operationeel zijn.

Trefwoorden: #Aerosil, #Antwerpen, #Evonik, #pyrogene silica, #silanen, #uitbreiding

Lees verder

Techniek

( Foto: Evonik )

ENGINEERINGNET.BE - Typische toepassingen van deze speciale silica, die Evonik onder de naam Aerosil op de markt brengt, zijn verven en lakken, moderne lijmsystemen, transparante siliconen en niet-brandbare hoogwaardige isolatiematerialen.

Christian Kullmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van Evonik Industries: "De investering past goed bij onze strategie om ons meer te concentreren op activiteiten met een duidelijke focus op speciaalchemie en ons portfolio geleidelijk meer in balans te brengen."

Silica behoort tot de “Smart Materials”, één van de vier strategische groeimotoren van het bedrijf met een bovengemiddelde marktgroei en margepotentieel.

De wereldmarkt voor pyrogene silica groeit jaarlijks met meer dan 4% en overtreft de groei van de totale wereldeconomie. De markt voor toepassingen in speciale siliconen, kleefstoffen voor windturbines en niet-brandbare hoogwaardige isolatie ontwikkelt zich beter dan gemiddeld.

Dankzij deze uitbreiding zal het bedrijf vanuit Antwerpen niet alleen hydrofiele maar ook hydrofobe silica aan haar klanten kunnen leveren. Een modernisering van de silaancapaciteit moet de aanvoer garanderen van grondstoffen voor deze productie en voor silanen die gebruikt worden in de bandenindustrie.

Het pyrogene silica Aerosil wordt verkregen door hydrolyse van silanen bij verhoogde temperatuur in een waterstofvlam.