Groot meetprogramma tussen Ameland en Terschelling van start

Doel is om de wisselwerking tussen wind, golven, zandverplaatsing en bodemleven in kaart te brengen, om beleid te bepalen voor de bescherming van Nederland tegen de zeespiegelstijging.

Trefwoorden: #Ameland, #bodemleven, #Deltares, #golven, #Kustgenese 2.0, #meetprogramma, #onderzoeksprojecten, #Rijkswaterstaat, #SEAWAD, #Terschelling, #wind, #zandverplaatsing

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Op 29 augustus 2017 start tussen Ameland en Terschelling een 5-weeks meetprogramma om de wisselwerking tussen wind, golven, zandverplaatsing en bodemleven in kaart te brengen.

Deze kennis is nodig om te bepalen hoe het Nederlandse Kustbeleid vanaf 2020 wordt ingericht, om ons land te beschermen tegen zeespiegelstijging.

Op de zeebodem in het Amelander Zeegat staan van 29 augustus tot en met 3 oktober 5 stalen frames met meetapparatuur. Meerdere onderzoeksschepen meten de bodemligging, stroming, de hoeveelheid zand en slib in het water en het bodemleven. De onderzoekers van Rijkswaterstaat, universiteiten en Deltares die werken aan het project, verblijven in de onderzoeksperiode in Buren op Ameland.

De informatie is input voor de onderzoeksprojecten Kustgenese 2.0 en SEAWAD. Kustgenese 2.0 is een project van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit project geeft antwoord op de vraag hoe de Nederlandse kust ook in de toekomst op een duurzame, ecologisch verantwoorde manier met zand is te onderhouden en hoeveel zand daarvoor op welke plekken nodig is. SEAWAD is een gezamenlijk project van de universiteiten Delft, Utrecht en Twente.

In mei sloeg de Waddenvereniging alarm omdat de Waddenzee voor het einde van deze eeuw dreigt te worden verzwolgen door de stijgende zeespiegel. Dat blijkt uit een rapport dat is opgesteld door wetenschapsjournalist Rolf Schuttenhelm, en werd gecheckt door de gerenommeerde klimaatexpert Pier Vellinga en de Delftse zeespiegel-hoogleraar Bert Vermeersen.

Schuttenhelm stelt dat er veel bewijs is dat in de tweede helft van de eeuw de zeespiegel veel sneller zal gaat stijgen. Maar experts verschillen van mening. Zo stelt TNO dat de zeespiegel aan het einde van de eeuw 42 centimeter hoger is. Het KNMI hanteert echter een ondergrens van 50 centimeter en een bovengrens van 2,5 tot 3 meter.