Tandem zonnecellen maken beloftes nog niet helemaal waar

Nieuwe types zonnecellen worden doorgaans getest onder ideale weersomstandigheden. Deze testresultaten zijn echter niet representatief voor de daadwerkelijke opbrengst van zonnecellen.

Trefwoorden: #AMOLF, #Bruno Ehrler, #Moritz Futscher, #perovskiet, #perovskiet cellen, #rendement, #silicium, #silicium cellen, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: By Oregon Department of Transportation - BeadsUploaded by Smallman12q, CC BY 2.0 )

ENGINEERINGNET.NL - In een publicatie in ACS Energy Letters presenteren AMOLF-onderzoekers een model dat voorspelt hoe de volgende generatie zonnecellen daadwerkelijk presteert. De nieuwe typen zonnecellen zullen waarschijnlijk voor een deel perovskiet gebruiken.

Acht jaar geleden zijn perovskieten opgekomen als een nieuw en veelbelovend materiaal om zonlicht te absorberen en elektriciteit te generen. Deze ontdekking heeft het hele onderzoeksveld op zijn kop gezet. Op dit moment zijn de perovskieten bijna net zo efficiënt als conventionele siliciumzonnecellen na zestig jaar ontwikkeling.

Aangezien perovskiet een ander deel van het zonnespectrum absorbeert dan silicium, zou een combinatie van beide materialen een groter deel van de uitgezonden zonne-energie moeten kunnen absorberen, en daarmee meer elektriciteit moeten kunnen genereren. Zonnecellen die deze twee materialen combineren heten heel toepasselijk 'tandemcellen'.

Standaard worden zonnecellen getest onder omstandigheden die lijken op een zonnige dag op het noordelijk halfrond, met een gemiddelde temperatuur van 25°C. In hun artikel beschrijven AMOLF-onderzoekers Moritz Futscher en Bruno Ehrler de verwachte opbrengst van drie veelvoorkomende perovskiet- en siliciumcombinaties onder meer realistische omstandigheden.

In Nederland, met zijn vele regenachtige en bewolkte dagen, blijken de tandemcellen nauwelijks efficiënter te zijn dan de huidige conventionele siliciumcellen. Dat geldt zelfs voor cellen die gemaakt zijn van de beste perovskietcellen en de beste siliciumcellen die op dit moment beschikbaar zijn.

Naast dit enigszins verontrustende resultaat, beschrijven de onderzoekers ook hoe de perovskiet bevattende cellen verbeterd zouden moeten worden om ze alsnog veel efficiënter te maken dan siliciumcellen.

Hun model laat zien dat een verdere optimalisatie van de kwaliteit van het perovskiet, de elektrische contacten en het lichtmanagement in de gelaagde perovskiet/silicium cellen, zou kunnen leiden tot een efficiëntieverbetering van wel 14%.


(bron: AMOLF)