Proefproject EFES helpt voedingsbedrijven energie besparen

Vlaams minister Bart Tommelein en FEVIA lanceren vandaag bij voedingsbedrijf Wouters een innovatief proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) om kmo’s energiezuiniger te laten werken.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #EFES-project, #energie, #energiebesparing, #FEVIA, #KMO, #voedingsbedrijf

Lees verder

Nieuws

( Foto: pxhere.com )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse voedingsindustrie bestaat voor meer dan 90% uit kmo’s. Bij veel van die kmo’s zit nog een aanzienlijk potentieel om energie te besparen, vaak met eenvoudige ingrepen.

Door gebrek aan tijd of kennis blijft dat potentieel helaas vaak onderbenut. Het proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) dat de Vlaamse overheid en FEVIA Vlaanderen vandaag lanceren probeert met mini-EBO’s (energie-beleidsovereenkomsten) een antwoord te bieden op deze uitdaging.

Kmo’s in de Vlaamse voedingsindustrie kunnen de komende twee jaar beroep doen op een “ontzorger” om hen te adviseren en te begeleiden bij het implementeren van eenvoudige energie-efficiënte maatregelen.

Het gaat bijvoorbeeld over het isoleren van leidingen of het opsporen van persluchtlekken: acties die werden geselecteerd op basis van ervaringen uit het audit- en benchmarkconvenant en waarvan bewezen is dat ze energie besparen.

Het proefproject zal ook aandacht besteden aan de productie van hernieuwbare energie. Daardoor zullen ook kmo’s uit de voedingsindustrie bijdragen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen die Vlaanderen moet halen tegen 2030.

De Vlaamse regering en FEVIA Vlaanderen willen met het EFES proefproject de komende twee jaar minstens 300 Vlaamse voedingsbedrijven sensibiliseren en bij minstens 50 bedrijven effectief energiebesparende maatregelen toepassen.

De partners onderzoeken daarnaast indien het mogelijk is om via raamakkoorden bepaalde concrete maatregelen in meerdere bedrijven te laten implementeren.