VDL Groep gaat nu ook uitstoot schepen verminderen

De VDL Groep gaat, in joint venture met AEC Maritime, systemen leveren voor schepen, die voldoen aan de nieuwste internationale eisen op het gebied van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Trefwoorden: #AEC Maritime, #CO2, #emissie, #schepen, #scrubber, #uitstoot, #VDL AEC Maritime, #VDL Groep

Lees verder

Techniek

( Foto: VDL Groep )

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe samenwerking tussen beide bedrijven werd VDL AEC Maritime gedoopt. VDL KTI in Mol (Belgiƫ) produceerde en leverde al sinds 2013 scrubbers geproduceerd aan AEC Maritime dat patent houdt op dit scrubbersysteem.

Bij de gehanteerde technologie wordt zeewater gebruikt om milieubelastende deeltjes op het schip op te slaan en schoon te maken. De scrubber wordt in de schoorsteen van een schip geplaatst.

Het rookgas van de motor komt aan de onderkant in de scrubber en verlaat uiteindelijk als schone, witte rook de scrubber aan de bovenkant. Waterdruppels in de scrubber nemen zwavel-, roet-, as- en oliedeeltjes op waarna dat vervuilde water in het systeem op het schip wordt gereinigd.

Damen Green Solutions (onderdeel van Damen Shipyards Group) is verantwoordelijk voor de complete installatie van de scrubbers. De nieuwe joint venture is daarvoor met het scheepsbouwconcern uit Gorinchem een samenwerking overeengekomen.

Rederijen hebben vanaf 2015 te maken met verscherpte eisen rond de uitstoot van milieubelastende stookolie. Vanaf 2020 gelden nieuwe normen voor alle wateren wereldwijd. Vanaf dan is een zwavelemissie van 0,1 tot 0,5% toegestaan, terwijl schepen nu 3,5% zwavel mogen uitstoten.

Deze nieuwe regelgeving maakt dat VDL Groep vertrouwen heeft in de marktpotentie van scrubbers. Wereldwijd moeten ongeveer 70.000 schepen hun uitstoot te beperken. Schonere maar in verbruik duurdere stookolie is een alternatief.

Het plaatsen van het filtersysteem is een kostenbesparend alternatief. Afhankelijk van de grootte van het schip en de olieprijs kan die investering in ongeveer twee jaar worden terugverdiend.