Dubbel zo veel werknemers in Limburgse groeibedrijven tegen 2020

Hogeschool UCLL en LSU, Limburg Startup onderzochten de toekomstperspectieven bij innovatieve groeibedrijven die gevestigd zijn in een incubator of op een campus.

Trefwoorden: #accelerator, #groeibedrijf, #incubator, #jobs, #Limburg Startup, #starters, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Uit die studie blijkt dat Limburgse start- en scale-ups hun aantal werknemers de komende drie jaar zien verdubbelen. Waar het aantal gemiddelde werknemers vandaag op 5 staat, verwacht men zich binnen 3 jaar aan een gemiddelde van 12.

Deze toekomstige werknemers moeten niet alleen het vak goed beheersen, maar ook over de nodige soft skills bezitten. Opmerkelijk is dat in een tech-omgeving 65% van de bedrijven bij het aanwerven meer belang hecht aan sociale, strategische en communicatieve vaardigheden, dan aan ervaring of kennis van het vak.

Bij 89 % van de start- en scale-ups zit de groei in uitbreiding van de bestaande activiteiten en niet in overnames of fusies. Op de vraag of er beperkingen zijn in hun groeitraject, antwoordt 1 op 3 bedrijven dat dit niet het geval is.

Wel opmerkelijk: bijna de helft van de ondernemers heeft kopzorgen over het gebrek aan kapitaal en aan nieuwe talenten. Dat de war for talent volop woedt merken ook de bedrijven in de incubatoren en op de campussen.

Acties die opgezet worden om de juiste kandidaat te vinden, situeren zich vooral in het online en offline bekend maken van de vacatures (77%). 41% zet zichzelf te kijk op jobbeurzen en slechts 35% gebruikt de VDAB als platform om werknemers aan te trekken.

Marc Beenders, community manager LSU: “Ondernemers gaan nu vooral op zoek via hun eigen netwerk en tools en blijven binnen de Belgische grenzen. Slechts drie op tien bedrijven durft al eens Euregionaal op zoek te gaan naar de juiste werkkrachten. En dat terwijl Limburg ideaal gelegen is om talent van Nederland of Duitsland aan te trekken.”

Om het team uit te breiden, is de zoektocht naar het juiste profiel binnen de ontwikkelingsfase van het bedrijf cruciaal. Opvallend is dat 65% van de bedrijfsleiders soft skills belangrijker vindt dan pure vakkennis. Communicatieve vaardigheden en creativiteit worden vooral in de IT-wereld als erg belangrijk genoteerd.

Marc Vandewalle, algemeen directeur, hogeschool UCLL: “De tijd dat het juiste diploma of goede kwalificaties voldoende waren om meteen aan de slag te kunnen, is voorbij. Werkgevers verwachten multi-inzetbaarheid van nieuwe, jonge werknemers.”


(bron: LSU)