2,5 miljoen euro per winnaar van nieuwe nationale Stevinpremie

Het NWO reikt deze premie vanaf 2018 jaarlijks uit aan één of twee wetenschappers die met hun onderzoek grote maatschappelijke of economische impact hebben gehad.

Trefwoorden: #NWO, #onderzoek, #Stevinpremie

Lees verder

Nieuws

( Foto: © http://thebluediamondgallery.com/r/research.html )

ENGINEERINGNET.NL - De Stevinpremie kan naar wetenschappers gaan in alle wetenschapsgebieden. Daarmee is de nationale Stevinpremie gelijkwaardig aan de prestigieuze Spinozapremie.

De premie wordt samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO) gefinancierd en vormgegeven. Net als bij de Spinozapremies wordt de selectie gedaan door het NWO.

Staatssecretaris Dekker kondigde begin dit jaar aan dat hij samen met NWO wilde komen tot één jaarlijkse nationale valorisatieprijs om kennisbenutting te stimuleren en te waarderen. De Stevinpremie zal jaarlijks worden uitgereikt aan één of meer personen op basis van de waardering van het gehele oeuvre van de kandidaten.

“Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap nu ook de valorisatie ervan,” aldus Dekker. Het geldbedrag dat aan deze nationale valorisatiepremies wordt verbonden is bestemd voor verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht.

NWO-voorzitter Stan Gielen stelt: "Onze organisatie staat voor wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact. Beide zijn voor NWO belangrijk. Zowel nieuwsgierigheid gedreven onderzoek als toegepast onderzoek verdienen daarom in onze filosofie een gelijkwaardige plaats.”