Eerste fietsband ter wereld gemaakt van paardenbloem-rubber

Wageningen Universiteit en bandenfabrikant Vredestein ontwikkelen een fietsband die gemaakt is van rubber uit de wortels van Russische paardenbloemen en een betere grip heeft op de weg.

Trefwoorden: #Drive4EU, #Europees project, #fietsband, #Fortezza Flower Power, #paardenbloem-rubber, #rubber, #Vredestein, #Wageningen UR

Lees verder

Techniek

( Foto: By Vitbelora - Own work, CC BY-SA 4.0 )

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe fietsband heeft de bloemrijke naam Fortezza Flower Power gekregen. Het rubber is gemaakt van melksap uit de wortels van Russische paardenbloemen. Dit sap levert natuurlijk rubber op dat van een betere kwaliteit is dan van de Aziatische rubberbomen.

De Aziatische rubberboom wordt namelijk door een schimmel met de ondergang bedreigd. En de Russische paardenbloem is gewoon in Nederland te telen.

Het Europese project Drive4EU onderzoekt nu of de productie van natuurlijk rubber in Noord-Europa haalbaar is, met Wageningen Universiteit als projectleider. Andere partners zijn onder meer agrarisch innovatie- en kenniscentrum Rusthoeve en Apollo Vredestein, het moederbedrijf van bandenfabrikant Vredestein.

Voor de ontwikkeling van de nieuwe fietsband was het nodig om verschillende mengsels te testen van natuurrubber en andere stoffen die banden specifieke eigenschappen geven. De nieuwe fietsband is duurzaam en de grip is zelfs beter dan van ander natuurrubber, aldus Apollo Vredestein. Dat komt door de hogere concentratie van natuurhars in deze natuurrubber variant.

Doel van het DRIVE4EU project is om Europese landen in de nabije toekomst minder afhankelijk te laten zijn van de import van natuurrubber uit rubberbomen. Er worden immers nog veel meer producten mee gemaakt: van condooms tot handschoenen en vliegtuigbanden. Ook dreigt er een mondiaal tekort aan rubber, door de immer voortwoekerende schimmel.