• 26/01/2012
  • |     BB

Imec ontwikkelt chip voor hyperspectrale beeldvorming

Op een Amerikaanse vakbeurs pakte het onderzoekscentrum imec uit met een chip met beeldsensor voor hyperspectrale beeldvorming.

Trefwoorden: #beeldsensor, #camera, #chip, #imic, #photonics, #techniek, #visiesysteem

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET -- Hyperspectrale camera’s zijn niet nieuw: ze bestaan al jaren, en worden gebruikt voor bijvoorbeeld de controle van de kwaliteit van gewassen, de industriële sortering van voedsel, of zelfs de detectie van huidkanker in een vroeg stadium.

Het verschil met andere camera’s voor industriële visiesystemen is dat ze onderscheid maken tussen objecten die met de traditionele RGB-beeldvorming niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Maar omdat ze duur zijn, blijft hun toepassing veelal beperkt tot hooggespecialiseerde onderzoeksomgevingen.

Daar kan nu verandering in komen: het Belgische onderzoekscentrum imec ontwikkelde een chip waarmee camerafabrikanten veel kleinere, snellere en vooral goedkoper systemen kunnen bouwen.

Er bestaat al een prototype met een hyperspectrale sensor die op het niveau van de wafers werd geproduceerd bovenop een – Belgische - commerciële beeldsensor van CMOSIS.

Die demonstrator werd voor het eerst aan het vakpubliek voorgesteld op de vakbeurs SPIE Photonics West 2012 en haalt naar verluidt snelheden tot 2.000 lijnen per seconde, wat veel meer is dan de snelheid van de beste hyperspectrale camera’s van vandaag.

De beeldsensor waarop de filters geïntegreerd zijn kan worden geselecteerd zodat de kenmerken overeenkomen met de toepassing (aantal pixels, pixel size, snelheid). En de filterbank zelf kan worden aangepast door het aantal banden en de spectrale resolutie te veranderen.

Hoe de nieuwe technologie zal worden gecommercialiseerd, is niet duidelijk.