Vlaamse regering optimaliseert ondersteuning hernieuwbare energie

Om de investeringen een boost te geven, wordt de steun voor zonne- en windenergie aantrekkelijker gemaakt. Niet door te oversubsidiëren, maar door enkele spelregels aan te passen.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #duurzaam, #groenestroomcertificaten, #premie, #subsidie, #Vlaamse regering, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: vencavolrab78 / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De laatste cijfers bewijzen dat de burgers massaal zonnepanelen op hun dak leggen. Er komen echter veel te weinig middelgrote en zelfs helemaal géén grote installaties bij.

Voor grote zonnepanelenprojecten (>10 kWp) zal de steun via groenestroomcertificaten verkort worden van 15 naar 10 jaar. Een kortere termijn maakt een investering minder risicovol en dus interessanter. Dat is een belangrijke stimulans voor derdepartijfinanciering, waarbij iemand anders het project financiert en de investering wordt terugbetaald met wat men bespaart op de energiefactuur.

Daarnaast wordt het verplichte percentage zelfafname voor middelgrote zonnepanelen-installaties teruggebracht van 65 naar 60%, en voor grote projecten naar 55%. Deze te strenge eisen wogen op de rendabiliteit en hielden tot nu toe grote PV-projecten tegen.

Vandaag krijgen windmolens gedurende 15 jaar groenestroomcertificaten, vóór 2013 was dat zelfs maar 10 jaar. Nochtans hebben windmolens een levensduur van 20 jaar. Na die eerste 10 of 15 jaar kan de steun verlengd worden, maar die is soms zo beperkt dat het risico bestaat dat eigenaars oudere windmolens afbreken en opnieuw opbouwen in het buitenland.

Minister Bart Tommelein: ‘Dat gebeurde eerder al in Nederland en zou onze Vlaamse winddoelstellingen in gevaar brengen Nieuwe windmolens zullen daarom 20 jaar lang groenestroomcertificaten krijgen, maar wel met een rendement van 7,5% in plaats van 8. Op die manier blijft de kost gelijk’.

Een opvallende nieuwigheid is de bijkomende parameter ‘Burgerparticipatie’. De minister wil grote projecten die minstens 200 burgers laten participeren, belonen. Een windmolenproject zal zo’n 1.000 euro per jaar via groenestroomcertificaten extra krijgen, een groot zonnepanelenproject 150 euro.