Mobiliseer de power van ‘crowd’ voor maintenance

Tijdens het jongste World Class Maintenance event werden de ‘WCM Awards for de beste PhD-thesis, MA- en BA-thesis uitgereikt voor maintenance gerelateerde scripties.

Trefwoorden: #3D-printing, #Condition-based maintenance, #Crowd sourcing, #maintenance, #sensor, #smartphone, #spoorwegen, #WCM, #wegenonderhoud

Lees verder

Nieuws

( Foto: Luc De Smet )

ENGINEERINGNET - “Het gebruik van de smartphone voor metingen wordt gigantisch”, verwacht Henk Akkermans, voorzitter van World Class Maintenance en lid van de jury die eind oktober de ‘WCM Award for the best PhD-thesis 2017’ toewees aan dr.ir. Fatjon Seraj.

Eind juni verdedigde de 40-jarige Albanese computerwetenschapper zijn doctoraatsthesis aan de Universiteit van Twente: Rolling Vibes: continuous transport infrastructure monitoring. Daarin ontwikkelde hij een concept van ‘crowd sensing’ dat gebruik maakt van smartphones als sensoren om falen in infrastructuren -wegen, spoorwegen, fiets- en voetpaden,…- op te sporen. Maar je kan er ook gevaarlijke toestanden mee detecteren door het gedrag van chauffeurs -vertragen, versnellen, uitwijken,…- te meten en te analyseren.

Seraj eindigde overigens ex aequo met PhD Minou Olde Keizer en haar proefschrift voor de Rijksuniversiteit Groningen: “Condition-based maintenance for complex systems. Coordinating maintenance and logistics planning for the process industries.”

De jury apprecieerde hoe Olde Keizer uitpakte met slimme onderhoudsstrategieën voor complexe systemen. Ze stelde vast dat conditie-informatie voor onderhoud ook gebruikt kan worden voor inspecties en het bestellen van onderdelen. “Bij Condition-Based Maintenance (CBM) gaat het meestal over ‘één klein dingetje’”, zo merkte jurylid Akkermans op. “Hier is een goede typologie ontwikkeld om je voordeel te doen met CBM in de échte wereld.”

Corné Suijkerbuijck van de Technische Universiteit Eindhoven ging aan de haal met de prijs voor de beste masterthesis. Hij focuste op preventief onderhoud van röntgenapparaten. Met een stevige statistische onderbouw maakt hij in zijn studie een onderscheid tussen machines die ‘veel’ en machines die ‘weinig’ gebruikt worden wat leidt tot praktische oplossingen en een andere aanpak.

Ook Nina Rooijakkers haalde prijs met haar bachelorscriptie voor de Technische Universiteit Eindhoven. Daarin ontwikkelde ze een selectiemethode als beslissingshulp voor het 3D-printen van reserve-onderdelen voor de Nederlandse Landmacht. Afrondend waarschuwde voorzitter Akkermans dat de BA-thesis in gevaar is.

“Er is te weinig tijd en de studenten krijgen standaard formats opgelegd. Maar deze was zò goed.” Of dit wel een BA-thesis is, vroeg de jury zich af. Nu studeert Rooijakkers Quality and Operations Management aan de Chalmers University of Technology in het Zweedse Göteborg.